U tijeku je virtualna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Glavna tema je uzavrela situacija na Bliskom istoku. Izrael je noćas u Gazi gađao kuću čelnika Hamasa, na što je odgovoreno raketnim napadima na Tel Aviv. Sukobu se za sada ne nazire kraj. 


Izrael tvrdi da napada samo vojne ciljeve, no na najnaseljenijih 365 četvornih km na svijetu, s gotovo 2 milijuna stanovnika, to jednostavno ne izgleda tako. Djeca, žene, starci, svi su žrtve izraelskih napada sa zemlje i iz zraka, ne samo čelnici militantnog HAMAS-a koji vlada pojasom Gaze. Mnogi su pod ruševinama zgrada koje nestaju u nekoliko sekundi. Jedna od njih je toranj Jalaa, sjedište medijskih kuća.

Među 30 pripadnika HAMAS-a za koje se tvrdi da su stradali, i njegov je politički vođa Yahya Sinwar te njegov brat Muhammad Sinwar, zadužen za logistiku skupine. 

– I vi i ja znamo da nijedna zemlja ne bi ovo tolerirala. Izraelci to neće tolerirati. Snažno smo reagirali na napade, a tako ćemo i nastaviti sve dok se ne uspostavi i ne obnovi sigurnost našeg naroda, rekao je premijer izraelski premijer Benjamin Netanyahu

Palestinski militanti ispalili su više od 2300 raketa koje je uglavnom zaustavio izraelski proturaketni štit “Željezna kupola”, vjerojatno najbolji na svijetu, no neke su ipak pronašle svoje žrtve.

HAMAS tvrdi kako mjesecima bez problema može napadati ciljeve u Izraelu. U Betlehemu prema palestinskim prosvjednicima lete suzavac i gumeni meci.

– Palestinski narod danas glasno poručuje: NE svim oblicima okupacije i DA svim oblicima otpora, rekao je član Fataha Mahmoud al-Bulbul.

Žestoka tučnjava i uhićenja Palestinaca u Sheikh Jarrahu, četvrti istočnog Jeruzalema, mjestu koje je zbog iseljavanja palestinskih starosjedilaca bilo okidač najnovijeg vala nasilja, najvećeg od 2014. 

– Bijesni su, a stanje se pogoršava i neće biti bolje. Prvi put ustaje cijela Palestina, Zapadna obala, Jeruzalem, bit će to oslobodilački rat, rekla je jedna palestinska prosvjednica.

S vatikanskog Trga sv. Petra iskreni apel za zaustavljanje nasilja

– Rastuća mržnja i nasilje koji pogađaju brojne izraelske gradove ozbiljna su rana bratstva i mirnog suživota među građanima, koja će teško zacijeliti ako se odmah ne otvorimo za dijalog. Pitam se: kamo će odvesti mržnja i osveta? Zar doista mislimo da možemo graditi mir uništavajući drugoga? Pomolimo se za žrtve, posebno djecu, riječi su pape Franje.

Zabrinut zbog sukoba, američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom

Vijeće sigurnosti UN-a, nakon američke blokade sjednice u petak i kritika Washingtona da ne čini dovoljno za smirivanje nasilja, upravo održava izvanredni virtualni sastanak petnaestorice. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!