Predsjednik Zoran Milanović otputovao je u Sloveniju. Sutra će u Brdu kod Kranja sudjelovati na sastanku na vrhu u povodu 10. obljetnice Procesa Brdo-Brijuni. A večeras se na Bledu sastao sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom, s kojim je supredsjedatelj te inicijative. 

Obilježavanje 10. obljetnice ove inicijative već je dva puta odgađano zbog epidemioloških uvjeta. Ovaj put svoj dolazak potvrdili su svi čelnici zemalja članica.  

Ovogodišnji sastanak na vrhu najavljen je kao prilika da se još jednom potvrdi i ojača predanost procesu daljnjeg proširenja EU-a, a čelnici će razgovarati i o drugim aktualnim temama.

– Za mene je najvažnije da sutra oblikujemo zajedničko stajalište vezano uz važnost bržeg širenja Europske unije na Zapadni Balkan, kao i ono o potrebi nužnih reformi u tim državama. Sve kako bi interes država članica Unije za proširenje bio što iskreniji, a politička volja veća. Moramo sagledati cjelokupni prostor Zapadnog Balkana, a ne samo pojedine države. Ako u tome budemo uspješni, za mene će to biti velik uspjeh i nagrada za hrabrost koju smo imali na početku ovog procesa prije deset godina, kada zapravo većina državnika zemalja regije nije imala međusobni kontakt ili čak nije međusobno niti razgovarala, rekao je slovenski predsjednik Borut Pahor.

– Sve je to dio jedne široke priče u kojoj ćemo učiniti sve što je moguće. Naravno, tu su prije svega naše vlade. Dakle, izvršna vlast. Ali i što je moguće s naše strane, da naši susjedi što prije postanu dio zajednice kojoj mi pripadamo. Što iz nekakvih ljudskih razloga, što iz poslovnih razloga, vrlo praktičnih razloga. Jer na kraju krajeva, Europa je jedna. Treba biti jedna. I kad god se ovaj prostor u povijesti dijelio, nije bilo dobro. Nemamo o svim pitanjima ista stajališta, ali vjerujem da imamo stajališta koja su spojiva i koja mogu međusobno živjeti. I dat nekakav rezultat, rekao je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!