Zbog rata koji bjesni na Bliskom istoku, a kojem se za sada ne nazire kraj, u tijeku je virtualna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a. Izrael je noćas u Gazi gađao kuću čelnika Hamasa na što je odgovoreno raketnim napadima na Tel Aviv. 

Potresni prizori iz Gaze obilaze svijet. Petomjesečni Omar ostao je bez majke i braće.

– Došao je u lošem stanju. Bedrena kost mu je slomljena i ima modrice po cijelom tijelu, ali srećom – stabilno je – kaže Zoher Al-Jaro, liječnik iz Gaze.

I dok Palestinci upiru prstom u Izrael, Izrael tvrdi kako upozoravaju civile te optužuju Hamas da ih iskorištava kao štit.

– Rekao sam – dopustite da stanari napuste zgradu. Odgovorio mi je da imamo dva ili tri sata te da će najprije ispaliti raketu upozorenja. Rekao mi je da pogledam prema dronu, da nas vide i da sve znaju – kaže Jamal Nasman, čuvar zgrade u Gazi.

– Za razliku od Hamasa koji namjerno želi naštetiti civilima skrivajući se iza njih, mi činimo sve, baš sve kako bismo izbjegli ili ograničili štetu kada je riječ o civilima te izravno napadamo teroriste – tvrdi izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Noćas su izraelske snage iz zraka napale kuću prvog čovjeka Hamasa. Kao odgovor ispaljene su rakete prema Tel Avivu. U Izraelu situaciju dodatno kompliciraju ulični sukobi Židova i Arapa.

– Arapi koji s nama žive ne predaju se i ne žele živjeti u miru. To me više zabrinjava – kaže Miki Abir, stanovnik Ramat Gana.

Samo jutros život je izgubilo više od 30 Palestinaca. Broj žrtava u Izraelu znatno je manji, ponajprije zbog Željezne kupole – moćnog proturaketnog sustava. Američki predsjednik razgovarao je s izraelskim premijerom te predsjednikom Palestinske samouprave. Sjedinjene Države, kao i većina zapadnih zemalja, Hamas su označile kao terorističku organizaciju te se s njegovim predstavnicima ne vode razgovore.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!