Na kraju prošle pandemijske godine Federacija se može „pohvaliti“ sa 584 tvrtke manje i sa manjim prihodima od realnog sektora za pet milijardi KM, pokazuju to preliminarni podaci za 2020. godinu.

Naime, prema nepotpunim podacima na kraju 2020. godine na tržištu Federacije BiH poslovalo je ukupno 23.244 gospodarskih društava što je za 584 društva manje nego 2019. godine.

-Poslovni prihodi koje su ostvarila gospodarska društva u Federaciji BiH manji su za pet milijardi KM nego godinu ranije – pokazuju statistički podaci.

Dodaje se da vrijednost poslovnih prihoda koje su gospodarska društva u FBiH ostvarila u 2020. godini iznosila je više od 46 milijardi KM.

-U strukturi poslovnih prihoda dominiraju prihodi ostvareni u zemlji dok prihodi od izvoza bilježe pad za 11,85 posto u odnosu na 2019. godinu – istaknuto je.

Pored trenda pada ostvarenih poslovnih prihoda u 2020. godini zabilježen je i pad broja društava koja su ostvarila dobit,a u padu je i vrijednost ostvarene dobiti.

-Negativni poslovni rezultati gospodarskih društava u FBiH u 2020. godini rezultirali su trendom smanjenja imovine kojom se stvara nova vrijednost. Ukupna vrijednost imovine smanjila se za 4,72 posto, dok je broj zaposlenih spao za 4,57 posto u odnosu na 2019. godinu.

Dakle, rezultati su to mjera i „korona zakona“ Vlade FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem. Konačno je i u potpunosti demaskirano sve ono o čemu smo svjedočili prošle godine, dakle masovnom zatvaranju poduzeća i masovnom otpuštanju, piše Avaz.

Ekonomista Željko Rička je za „Avaz“ kazao kako je država ili u ovom slučaju entitet zakazao.

-Oni su morali nadoknaditi potrošnju koja je izostala zbog toga što su građanima smanjena primanja i što su oni štedili. Da je država intervenirala upumpavanjem novca u ekonomiju rezultati bi bili dramatično bolji, barem pola tvrtki koje su zatvorene preživjele bi – smatra Rička.

Dodao je kako će se ovakav pad odraziti i na kreditnu sposobnost Federacije BiH.

-Mislim da će i banke ubuduće razmisliti hoće li kupovati trezorske zapise i obveznice. Sad je već jasno da taj novac ide isključivo na javnu potrošnju i da se on ne ulaže u gospodarstvo. Dakle država je došla do krova, preskupa je sama sebi i to će uticati na kreditore – istaknuo je Rička.

Izvor: Pogled.ba

error: Content is protected !!