Hrvatska je birala lokalnu vlast za iduće četiri godine. Za dva tjedna, na dan Državnosti, čeka nas drugi krug izbora u kojem ćemo saznati rasplet mnogih bitaka, pa i onih najvećih za Zagreb, Split, Rijeku i Osijek. Rezultate izbora kao i uvijek pratimo do kasno u noć.


Plenković: Rezultati HDZ-a su dobri, pobjednički

23:50

– Kada se pogledaju rezultati u cjelini, županija, gradova i općina HDZ će iz ovih izbora izaći kao stranka koja u petoj godini mandata naše vlade ima najviše župana, gradonačelnika i općinskih načelnika. Drago mi je da su naša četiri kandidata, izravno u prvom krugu, pobijedila u utakmici za župane. Čestitam Ivanu Anušiću, Igoru Androviću, Danijelu Marušiću i Antoniji Jozić. Osim toga, HDZ će u osam županija igrati u drugom krugu. Vrlo je značajno da su i Gari Cappeli i Anđelko Stričak ostvarili sjajne rezultate u Primorsko-goranskoj i Varaždinskoj županiji. U Primorsko-goranskoj županiji po prvi puta župan Komadina nije pobijedio u prvom krugu, već ide u drugi krug, kazao je večeras Andrej Plenković, komentirajući rezultate svoje stranke na lokalnim izborima.


Škoro: Domovinski pokret će stati nasuprot ljevice koja želi osvojiti Zagreb

23:45

Danas se vidjelo što je Domovinski pokret i koji mu je potencijal, poručio je Miroslav Škoro u završnom govoru.

– Domovinski pokret je sustavno i temeljito gradio ovu priču. Danas se vidjelo što je Domovinski pokret i koji mu je potencijal, rekao je i dodao kako stranka postoji samo godinu dana, a napravili su ogromne rezultate.

Grbin: Shvatili smo poruku birača, mijenjat ćemo se na bolje

23:40

Kandidat SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika je Joško Klisović prema prvim neslužbenim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva od 22 sata osvaja samo 7,58% glasova. U Rijeci vodi SDP-ov Marko Filipović s 29,99% glasova. U Osijeku je SDP-ov kandidat Goran Kušec na trećem mjestu sa 17,82% glasova. U Splitu SDP-ov Ante Franić ima 8,06% glasova.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin svoj je govor započeo zahvalom svim biračima koji su dali potporu njihovim kandidatima na lokalnim izborima.

– Tu povjerenje nam puno znači i to povjerenje u iduće 4 godine nećemo iznevjeriti, poručio je.

Čestitku je uputio i svim SDP-ovim kandidatima koji su osvojili mandate, ali i svim kandidatima drugih stranaka koji su se fer borili.

– Pred nama su još dva tjedna kampanje. U ta dva tjedna kampanje SDP-ove kandidatkinje i kandidati borit će se idejama, vizijama, onime u čemu smo najjači – a to je kako da se u onim sredinama gdje su birači povjerenje dali našim kandidatima – živi bolje, rekao je Grbin.

Filipović: Ispričavam se protukandidatima ako sam rekao koju riječ previše

23:35

HDZ-ov kanidat za gradonačelnika Davor Filipović zahvalio se svim Zagrepčanima i Zagrepčankama koji su mu dali glas, kao i svim listama HDZ-a i svojim kolegama na neumornom radu. 

– Iskoristio bih ovu priliku i da se ispričam svojim protukandidatima ako sam rekao možda koju riječ previše. Također bih čestitao Tomislavu Tomaševiću na ovakvom rezultatu u prvom krugu izbora. Što se tiče mog rezultata, on je skoro dvostruko bolji nego što je bio 2017. godine i dvostruko bolji nego što je bio 2013. godine, rekao je dodavši da imaju razloga za optimizam.

Jelena Pavičić Vukičević zahvalila biračima i čestitala Tomaševiću

23:30

Veliki projekti nemaju alternative, rekla je Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti) i čestitala Tomislavu Tomaševiću na ulasku u 2. krug.

Tomašević: Idemo zajedno dalje po pobjedu

23:00

– Večeras su građani Zagreba glasno rekli da promjeni, da kao grad možemo, da možemo zelenije, pravednije, transparentnije, bolje, da ovaj grad ne pripada interesnoj kliki, da pripada svima nama koji u njemu živimo. I zato je Zagreb naš, rekao je Tomislav Tomašević (Možemo!). 

– Ostavili smo u kampanji srce na terenu i ovo je rezultat tog rada, rekao je i naglasio stotinama volontera i volonterki, svim Zagrepčanima i Zagrepčanima koji su im dali glas i povjerenje.

Čestitao je svim kandidatima i kandidatkinjama zeleno-lijeve koalicije u drugim gradovima diljem Hrvatske. Potrebno je samo još pola koraka da promijenimo model upravljanja gradom, da ga razvijamo u skladu sa standardima 21. stoljeća. 

Varaždin: U drugi krug Čehok i SDP-ov Bosilj

23:35

U drugom krugu za varaždinskog gradonačelnika naći će se aktualni gradonačelnik Ivan Čehok i SDP-ov kandidat Neven Bosilj, pokazali su nepotpuni rezultati nakon obrađenih 98 posto biračkih mjesta.

Ivan Čehok osvojio je 29,3 posto glasova, a Neven Bosilj 19,4 posto. Na trećem mjestu je kandidatkinja grupe birača Dubravka Novak sa 17,1 posto.

Čehok je za Hinu izjavio da je bilo puno kandidata, čak osam, pa su se glasovi raspršili.

Drugi krug smo očekivali, s time da je ovo dobar zalet, oko 30 posto. Dobro da je i naša lista za Gradsko vijeće opet osvojila najviše glasova. U drugom krugu je naša pobjeda izgledna, rekao je Čehok.

Za protukandidata iz SDP-a kazao je da njegova stranka nije ništa napravila u šest godina mandata, od 2011. do 2017.

Građani su u posljednje četiri godine imali priliku vidjeti vlast koja je uspjela napraviti sve ono što se u šest godina nije i ja sam uvjeren da će građani znati to i sad cijeniti, dodao je Čehok.

Bosilj je naglasio da njegovih gotovo 20 posto i 17 posto koje je dobila Dubravka Novak, odnosno platforma Budimo grad, pokazuju da građani žele promjene u Varaždinu.

Ljudi će se trebati odlučiti između sadašnjeg gradonačelnika i budućeg gradonačelnika, mene, koji je njegov potpuni antipod. Mi tražimo transparentan grad, tražimo grad poštenih ljudi, čistih ruku, a sve to sada u Varaždinu nema, rekao je Bosilj.

SDP je u prošlom sazivu Gradskog vijeća imao četiri vijećnika.

Sad ćemo sigurno imati pet vijećnika. Rezultat je bolji, a i broj vijećnika je manji, s 25 na 21. S time da smo ovaj put išli sami s listom i ovim rezultatima smo zadovoljni, dodao je Bosilj.

Sl. Brod: Nezavisni Mirko Duspara u drugi krug s Draganom Jelićem(HDZ)

23:32

Odluku hoće li Mirko Duspara ostati gradonačelnik Slavonskog Broda ili će ga nakon 16 godina zamijeniti Dragan Jelić (HDZ) Brođani će prema prvim neslužbenim podacima donijeti u drugom krugu lokalnih izbora za 14 dana. Mirko Duspara osvojio je 42,18 posto glasova, a Dragan Jelić 33.07 posto glasova.

– Ovo je već viđena situacija, u zadnja dva izbora. Desetak posto razlike je dovoljno da se prednost i održi. Imamo 15 dana da posložimo i popravimo stvari gdje mislimo da se može popraviti, rekao je Duspara, komentirajući prve neslužbene podatke.

Uz primjedbu da bi volio da je na izbore izašao veći broj građana izborne rezultate komentirao je i Dragan Jelić(HDZ).

– Uvjeren sam da će građani u drugom krugu prepoznati moj program koji sam razradio do detalja. Program je realan, provediv, Slavonski Brod vodi u višu brzinu i prema boljem sutra. Uvjeren sam da će mi podršku dati i ostali kandidati koji nisu prošli u prvom krugu. Uvjeren sam da ćemo nakon drugog kruga imati novo vodstvo Slavonskog Broda, rekao je Jelić.

U izborima za slavonskobrodsko gradsko vijeće prema prvim neslužbenim rezultatima Dusparina nezavisna lista osvojila je devet mjesta, HDZ osam, Nezavisna lista Slavice Lemaić dva mjesta, te Domovinski pokret i SDP po jedno mjesto.

Na upit novinara o potencijalnom koaliranju u gradskom vijeću obje vodeće liste čekaju krajnji izračun vijećničkih mandata i izražavaju spremnost za koaliranje.

Gregurović (HDZ i partneri) ponovno izabran za gradonačelnika Krapine

23:29

U Krapini neće biti drugog kruga izbora za gradonačelnika jer je dosadašnji gradonačelnik, kandidat HDZ-a, ZDS-a, DHSS-a, A-HSS-a i SU-a, Zoran Gregurović, nakon obrađenih svih glasačkih mjesta osvojio 59,56 posto glasova birača.

Uz zahvalu biračima te čestitke protukandidatima kojima su neki od građana dali povjerenje, Gregurović je istaknuo da je zadovoljan što su osvojili i većinu u gradskom vijeću.

Rezultat u prvom krugu od otprilike 60 posto uz šest kandidata, moram priznati da je i mene iznenadio. I lista za gradsko vijeće je osvojila deset od petnaest mandata što je impresivan rezultat, rekao je Gregurović.

Podsjetio je da je prvi gradonačelnik u Krapini koji se kandidirao za treći mandati i prvi gradonačelnik koji ga je i osvojio te poručio da u budućnosti treba gledati ono što sve kandidate i građane spaja, a ne ono što ih razdvaja.

Spaja nas ljubav prema Krapini i od danas ponavljam ono što sam i na posljednjim izborima, da treba sljedeće četiri godine ovdje u Krapini biti jedna stranka, a to je Krapina, poručio je.

Novi-stari gradonačelnik rekao je i da vjeruje da su građani prepoznali da se u Krapini puno radilo, da se radi i sada te da će se istim tempom nastaviti.

Osvrnuvši se na predizbornu kampanju, Gregurović je kazao da se trudio voditi afirmativnu kampanju i prezentirati građanima sve ono što je napravljeno, ali isto tako i sve ono što se namjerava napraviti u narednom razdoblju.

Od ostalih kandidata za gradonačelničku poziciju u Krapini najviše je glasova, odnosno 16,99 posto, osvojila kandidatkinja SDP-a i HSU-a Irena Šafranko.

Virovitica: Kirinu i šesti mandat

23:25

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora, sadašnjem gradonačelniku Virovitice Ivici Kirinu, kandidatu koalicije HDZ-HSLS, potvrđen je i šesti mandat jer je na više od 86 posto obrađenih glasačkih mjesta dobio 51,61 posto glasova.

Slijede ga Siniša Prpić, kandidat koalicije HSPD-MOST sa 16,74 posto, Dražen Kurečić iz SDP-a 16,29 i Vladimir Besek iz koalicije DP-HSU sa 11,73 posto glasova.

Virovitica je izabrala kontinuitet u razvoju grada i realizaciji projekata koje smo najavili. Pred nama je velika obaveza da sve to realiziramo, uspješno završimo i potvrdimo da smo najbolje mjesto u povlačenju sredstava iz fondova Europske unije, izjavio je Hini Ivica Kirin.

U izborima za Gradsko vijeće koalicija HDZ-HSLS osvojila je 49,79 posto glasova, SDP 18,36 posto, koalicija DP-HSU 14,53 posto, HSPD-MOST 13,49 posto, HSP 1,93 posto i HSS 1,88 posto.

Puljak zahvalio biračima i poručio da ih neće razočarati

23:25

U izbornom stožeru gradonačelničkog kandidata stranke Centar Ivice Puljka u nedjelju navečer je veselo jer je on prema privremenim rezultatima s 28,41 posto osvojenih glasova na prvom mjestu za utrku u drugom izbornom krugu, a biračiam je zahavalio i poručio da ih neće razočarati.

Puljak je u stožer stigao oko 22 sata, zahvalio je svim biračima koji su izašli na izbore i izabrali “one za koje misle da će najbolje voditi grad.” Poručio je da ih neće razočarati već će se za svako obećanje u kampanju zalagati da se i ostvari.

– Vodili smo kampanju koja je predstavljala jedan drugačiji Split, kulturni i civilizirani Split. Uvijek smo govorili da je većina građana Splita takva i to se zaista i pokazalo. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica još nije završena. Da bi zaista pobijedili treba odigrati još jedno poluvrijeme koje će biti za 14 dana. Pozivam građane Splita da tada izađu na izbore i daju nam povjerenje da vodimo ovaj grad, rekao je Puljak.

Najavio je kako će i u ostatku kampanje nastaviti voditi pristojnu i civiliziranu kampanju, te pozvao političke suparnike da svi zajedno pokažu da je Split kulturan, pristojan i civiliziran grad kao i da će ona era koja je do sada bila era političke trgovine, era Splita kakvog smo se ponekad svi zajedno sramili, završiti.

Na pitanje od koga u drugom krugu očekuje podršku rekao je od svih kulturnih i civiliziranih građana kao i svih onih političkih opcija koje žele takav grad. Rekao je i da ako se potvrde rezultati za Gradsko vijeće da će imati većinu, jer će svim vijećnicima koji nisu Kerum i HDZ ponuditi ruku suradnje za dobrobit cijelog grada, te je siguran da će većina vijećnika odabrati opće dobro iznad svojeg osobnog interesa.

Marijana Puljak je rekla da su očekivali kako će ući u drugi krug. “Nadam se da će tako ostati do kraja, pričekat ćemo službene rezultate. Ovo je potvrda da zaista je građanima Splita bilo dosta ere i HDZ- a i Keruma, te da konačno žele zaokret u upravljanju gradom Splitom”, rekla je Puljak.

Bojan Ivošević je rekao da treba pričekati rezultate Državnog izbornog povjerenstva, no vjeruje da može reći kako su blizu drugog kruga. Antonio Kuzmanić se zahvalio Splićanima koji su, “prepoznali njihovu opciju kao jedan novi početak grada Splita i jednu novu snagu u gradu koji će sigurno nešto promijeniti na bolje.” Uvjeren je da to neće biti samo četiri godine već osam, jer će ljudi prepoznati da nude nešto novo i nešto dobro.

Nešto prije 23 sata rezultati za mjesto gradonačelnika Splita bili su 27,95 posto za Ivicu Puljka (Centar), 21,68 posto za Vicu Mihanovića (HDZ), 14,90 o za Željka Keruma (HGS), Ante Franić (SDP) je osvojio 7,81 posto, a Branka Ramljak (kandidatkinja grupe birača) 7,03 posto.

U borbi za mandate u Gradskom vijeću prvo mjesto sa 21,80 posto drži Vice Mihanović (HDZ), u stopu ga prati Ivica Puljak (Centar) sa 20,76 posto, treći je Željko Kerum (HGS) sa 11,82 posto. Slijede ih SDP i HSU sa 10,33 posto, potom Možemo! Politička platforma, NL, Pametno za Split i Dalmaciju sa 10,05 posto, Most sa osam posto, te kandidacijska lista grupe birača, nositelj liste Tomislav Mamić sa 6,13 posto.

Blaženko Boban (HDZ) osvojio 28,40 posto u utrci za župana, Ranko Ostojić (SDP) 24,13 posto, Ante Pranić (NLM, Pametno za Split i Dalmaciju, HSLS) sa 18,67. U županijskoj skupštini prvi su HDZ i HSP sa 22,13 posto, Ivica Puljak (Centar) sa 17,19 posto i Ranko Ostojić (SDP) sa 14,36 posto.

Pula: Miletić uvjerljiv, IDS izgubio u Vodnjanu i Buzetu

23:18

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora u Istarskoj županiji koje je Državno izborno povjerenstvo objavilo u 23 sata, najviše i to 47,06 posto glasova za župana dobio je IDS-ov kandidat i dosadanji gradonačelnik Pule Boris Miletić, a slijedi ga SDP-ov kandidat Danijel Ferić s 21,92 posto. HDZ-ova kandidatkinja za istarsku županicu i ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić osvojila je 18,08 posto glasova a Divna Radolović Rosanda kandidatkinja koalicije Demokrata-HSS-Laburisti osvojila je 8,01 posto glasova.

– To su bili specifični izbori, međutim građani Istre su vrlo jasno poručili koga podržavaju. Čestitam svim kolegama koji su izbore riješili u ovome prvome krugu, vodili smo cijelo vrijeme konstruktivnu kampanju, predstavljali naš program. Prvo poluvrijeme je završeno, odradit ćemo uspješno i drugo, kazao je IDS-ov kandidat za istarskog župana Boris Miletić. Birače je pozvao da 30. svibnja izađu na izbore i daju glas onima koji će se 100 posto zalagati za rast, razvoj i napredak Istre.

Na zamolbu novinara da komentira loš IDS-ov rezultat u gradu Buzetu i u Vodnjanu gdje su IDS-ovi kandidati poraženi te IDS nakon duge vladavine neće više voditi ta dva grada Miletić je ponovio kako je IDS daleko prvi izbor velike većine građana u Istri.

– Što se tiče Vodnjana i Buzeta, dobro smo shvatili poruku građana Vodnjana i Buzeta, kratko je poručio Miletić.

U najvećem istarskom gradu Puli održat će se drugi krug gdje će se naći IDS-ova kandidatkinja Elena Puh Belci i nositelj nezavisne liste Fili Zoričić. Naime, Puh Belci je osvojila 35,01 posto, a Zoričić 18,26 posto glasova birača dok je iza njih SDP-ova kandidatkinja Sanja Radolović sa 17,43 posto gasova.

– Jako sam zadovoljna dosadašnjim podacima s birališta. Mislim da je to jako dobar pokazatelj jer smo stranka i ja dobili najviše glasova. Ponosna sam na sve ljude koji su sudjelovali u mojoj te se zahvaljujem građanima koji su me podržali i pokazali povjerenje koje imaju prema nama i prema svemu što sam prezentirala proteklih tjedana. Napravili smo veliki posao, izjavila je Elena Puh Belci.

Nositelj nezavisne liste Filip Zoričić u izjavi za Hinu istaknuo je kako je jako zadovoljan rezultatom imajući u vidu da je ova lista “jedna nova gradska nezavisna priča”.

– Zahvala svima na hrabrosti i odvažnosti posebice mladim ljudima. To je bila naša najveća snaga. Vodili smo afirmativnu kampanju i to su ljudi prepoznali. Ponosan sam na kolegice iz liste, građani su očito razočarani velikim strankama koje grade i grabe neke svoje sitne interese. Vjerujem da dolazi vrijeme novih ljudi koji promišljaju, poručio je Zoričić. Na pitanje očekuje li podršku ostalih stranaka, sada kada je ušao u drugi krug, odgovorio je da će o tome razmišljati već od sutra premda je nadodao da “je to nekakva logika”.

Kandidati IDS-a za gradonačelnike prošli su u prvom krugu u Novigradu, Labinu, Rovinju, Bujama i Poreču, u Pazinu će IDS-ov kandidat Renato Krulčić u drugi krug zajedno sa Suzanom Jašić iz platforme Možemo! dok je u Umagu uvjerljivo pobijedio dosadašnji čelni čovjek ovoga grada, SDP-ov kandidat Vili Bassanese.

Škoro pretekao Pavičić Vukičević u Zagrebu

23:06

Kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro u nedjelju navečer pretekao je Jelenu Pavičić Vukičević (BM 365) u utrci zagrebačkog gradonačelnika, a Tomislav Tomašević (Možemo!) i dalje vodi s osvojenih 44 posto glasova.

Prema podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u 22.45 sati nakon što je prebrojeno gotovo 60 posto glasova, Miroslav Škoro izbio je na drugo mjesto i pretekao Pavičić Vukičević.

Škoro je osvojio do sada 21.912 glasova (12,23 posto), a Jelena Pavičić Vukičević 21.669 glasova (12,09 posto).

Tomislav Tomašević i dalje uvjerljivo vodi s osvojenih 78.825 glasova (44,01 posto).

Osijek: Na izborima za gradonačelnika vodi HDZ-ov Ivan Radić

23:04

Kandidat HDZ-a za osječkog gradonačelnika Ivan Radić koji s 39,07 posto glasova ulazi u drugi krug, izjavio je u nedjelju da je vrlo zadovoljan što su građani prepoznali njegove projekte koje je ponudio u kampanji, jer Osijeku trebaju stabilnost i suradnja, a ne podjele, svađe i inat.

Prema podatcima prikupljenih s 112 od ukupno 117 biračkih mjesta (95,73 posto), HDZ-ov Ivan Radić dobio je 39,07 posto glasova, a nezavisni kandidat Berislav Mlinarević, kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, osvojio je 19,65 posto glasova.

U izjavi novinarima u HDZ-ovom Izbornom stožeru Radić je istaknuo kako su u stranci očekivali da će biti relativni pobjednici, ali da ovakav dobar rezultat nisu očekivali.

Ističe kako mu je svejedno tko će od protukandidata ići u drugi krug za gradonačelnika Osijeka, a očekuje da se u kampanji za drugi krug, u fer utakmici, sučeliti programe, vizije i timove.

Radić: Od Osijeka ćemo napraviti slavonsku metropolu

Nada se da će Osjećčani i u drugom krugu prepoznati da je “ovo što nudi HDZ potrebno Osijeku da ga se pokrene, a to je nova energija, i da Osijek bude slavonska metropola, što svi priželjkujemo”.

Ocijenio je kako je iznimno bitno što HDZ već večeras skoro ima većinu u Gradskom vijeću (38,54 posto), jer, kako ističe, Osijeku treba stabilnost, a ne podjele, stabilnost i inat.

– Treba nam suradnja, koja će biti bolja ako je Gradsko vijeće stabilno, dodao je Radić.

Najavio je kako će jedna od prvih stvari koje će napraviti kada preuzme odgovornost za vođenje grada, biti poziv na sastanak svim bivšim živućim osječkim gradonačelnicima, jer smatra da je svatko od njih napravio dobre stvari za grad, a on je spreman poslušati svačiji savjet i iskustvo te tako voditi grad.

Osječani mogu očekivati da ćemo od Osijeka napraviti slavonsku metropolu, ali za to nam nije dovoljan samo gradski proračun, moramo napraviti iskorak prema državnom proračunu, ali i prema EU fondovima, poručio je Radić.

Mlinarević: Rezultati i bolji od očekivanih

Nezavisni kandidat Berislav Mlinarević kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, izjavio je u svom Izbornom stožeru kako je zadovoljan rezultatima, a s obzirom da se do sada nije bavio politikom, smatra kako su rezultati i bolji od očekivanih.

Vjerujem da će građani Osijeka nakon ovih rezultata početi promišljati drugačije i da mogu povjerovati i njegovo životno iskustvo te program koji je realan.

Na upit novinara na koje je zlo mislio da ga treba pobijediti u izjavi nakon izlaznih anketa, Mlinarević je ustvrdio kako je Osijek među zadnjima na svim mogućim ljestvicama, gospodarski, financijski i po zaduženosti.

– Bez obzira što je mladi lav ili u ovom slučaju mladi vuk, gospodin Radić obukao janjeće krzno, iza njega slijedi čopor vukova i znamo što iza toga slijedi, izjavio je Mlinarević.

Nezavisni Mlinarević kojeg podupiru Domovinski pokret i Most, rekao je i da u drugom krugu izbora za gradonačelnika Osijeka očekuje glasove i lijevih i desnih.

Čakovec: U 2. krug sadašnji gradonačelnik Kovač i Ljerka Cividini s liste M. Posavca

23:03

U drugom krugu lokalnih izbora u Čakovcu u borbi za dužnost gradonačelnika ulaze sadašnji gradonačelnik Stjepan Kovač, kandidat SDP-a, HSS-a, MDS-a, Laburista i Reformista i Ljerka Cividini iz koalicije nezavisne liste Matije Posavca, HNS-a, Demokrata, HSLS-a i HDSS-a.

Nakon više od 90 posto obrađenih biračkih mjesta, Kovač je osvojio oko 40 posto, a Cividini oko 27 posto glasova birača.

Kovač je zahvalio biračima koji su izašli na birališta i glasali, zadovoljan što je odaziv bio nešto veći nego prije četiri godine.

Vjerujem da bi u drugom krugu sigurno trebali pobijediti s obzirom na postotak. Nakon što dobijemo konačne rezultate, sjest ćemo i vidjeti, dovoljno vremena imamo da vidimo za koju strategiju se odlučiti i kako ćemo raditi, rekao je Kovač.

Kandidatkinja Ljerka Cividini rekla je da su zadovoljni rezultatima te da se osjeća da građani žele promjenu. Dodala je da su kandidati s koalicijske liste željeli pokazati građanima da žele sposobne, a ne podobne ljude.

Htjeli smo pokazati da želimo stručne, a ne poslušne ljude, da želimo promjene u gradu na koje će svi građani i Čakovčanci biti ponosni, rekla je Cividini.

Kad je riječ o drugom izbornom krugu za dva tjedna, Cividini je rekla kako se nada da će kampanja biti drugačija.

Vjerujem da će se dosadašnji gradonačelnik napokon ohrabriti na sučeljavanje i na razmjenu ideja, mišljenja i stavova, a naravno da ćemo mi korektno odraditi i borbu u drugom krugu, istaknula je.

Kolar i dalje zagorski župan

22:37

Dosadašnji župan Krapinsko-zagorske županije, SDP-ov Željko Kolar, ostat će na toj funkciji i iduće četiri godine jer je prema neslužbenima podacima DIP-a nakon obrađenih više od 90 posto biračkih mjesta osvojio gotovo 60 posto glasova birača.

Zadovoljan rezultatom, Kolar je kazao da zahvaljuje biračima koji su prepoznali uporan, pošten i transparentan rad i kandidate SDP-a te njihovih partnera HSS-a i HSU-a.

Kao što sam i najavljivao, moj prvi sastanak kao novog-starog župana je sutra ujutro u 6.15 i nastavljamo istim tempom kao što smo radili i do sada. Ljudi su prepoznali naše rezultate ove četiri, odnosno osam godina, a i one projekte koje smo pripremili za budućnost, rekao je Kolar.

Dodao je kako je kampanja bila specifična zbog koronavirusa te da već dugo nije čuo toliko gluposti u kampanji, odnosno da je nevjerojatno da ljudi koji se kandidiraju za župana znaju tako malo o tom poslu.

Presudio je naš dobar rad, naši vidljivi rezultati, jednostavno ljude ne možete prevariti. Ja sam rekao da je moj najveći politički benefit bio što ne moram ljudima objašnjavati što sam radio u četiri godine, jednostavno prođete kroz Zagorje i to se vidi, istaknuo je.

Od Kolarovih protukandidata najviše je glasova, nešto više od 20 posto, osvojio HDZ-ov Ernest Svažić koji je čestitao Kolaru na dobrom rezultatu, dodavši da će svi novoizabrani članovi Županijske skupštine biti konstruktivna oporba.

HDZ je na lokalnim izborima polučio izvrsne rezultate, naročito u Krapini, ali isto tako pobijedili smo uvjerljivo u Mariji Bistrici, Jesenju, Budinščini i još nekim sredinama, a s izvrsnom startnom pozicijom ulazimo u drugi krug u nekim gradovima i općinama, rekao je Svažić.

Dodao je da u drugom krugu očekuje pobjedu u Bedekovčini i u još nekoliko drugih sredina.

Rijeka: U drugi krug za gradonačelnika Marko Filipović i Davor Štimac

22:29

U drugi krug izbora za gradonačelnika Rijeke, prema prvim i neslužbenim rezultatima izbora DIP-a od 22,15 sati, idu Marko Filipović (SDP) i nezavisni kandidat Davor Štimac.

Prema rezultatima obrađenih 38,61 posto biračkih mjesta, SDP-ov Marko Filipović dobio je ja 30,24 posto, a Davor Štimac 16,13 posto.

HDZ-ov kandidat za riječkog gradonačelnika Josip Ostrogović je treći s 13,52 posto osvojenih glasova.

Marko Filipović je nakon objavljenih prvih rezultata izjavio kako je zadovoljan rezultatom i odazivom glasača.

Podrška 30 posto Riječanki i Riječana mi mnogo znači, rekao je. Nakon što se utvrdi konačan raspored mandata u Gradskom vijeću krenut ćemo u razgovore oko sastavljanja većine, a sa svima koji gledaju od centra ulijevo je razgovor moguć, naveo je. Filipović je izrazio uvjerenje u pobjedu u drugom krugu izbora.

Davor Štimac je izrazio zadovoljstvo rezultatima, ocijenivši da su građani Rijeke prepoznali promjene koje nudi ova lista.

U sljedećih 15 dana detaljno ćemo elaborirati program u razgovorima i izravnim sučeljavanjima, rekao je. Ocijenio je kako je očito da Rijeka traži promjene.

Upitan s kim namjerava surađivati u Gradskom vijeću, rekao je da će sljedećih dana izraditi strategiju i ponuditi suradnju svima onima koji su suglasni s njihovim programom i mogu ga pratiti.

Pema prvim neslužbenim rezultatima, u Gradsko vijeće Rijeke ulaze lista SDP, HSU, IDS, HSS s 28,24 posto, HDZ-a s 15,35 posto, lista Davora Štimca 11,39 posto, Mosta 10,45 posto, PGS i Laburisti 8,68 posto, Možemo! i Nova ljevica 7,85 posto i Akcija mladih i Unija Kvarnera 5,73 posto.

DIP u 22.15: Četiri najveća grada bez promjene – Tomašević, Puljak, Filipović i Radić

22:27

Prema rezultatima DIP-a od 22.15 sati za četiri najveća grada, na izborima za gradonačelnike nije došlo do promjena pa u Zagrebu vodi Tomislav Tomašević, Marko Filipović u Rijeci, Ivica Puljak u Splitu, a Ivan Radić u Osijeku.

U Zagrebu je Tomislav Tomašević (Možemo!, Zagreb je naš!, Nova ljevica, Orah, Za grad) osvojio 43,73 posto glasova, s 12,41 posto slijedi Jelena Pavičić Vukičević (Stranka rada i solidarnosti), a Miroslav Škoro došao je na treće mjesto s 12,20 posto, dok je Davor Filipović (HDZ) na četvrtom mjestu s 9,85 posto.

U Splitu u drugi krug, prema neslužbenim rezultatima DIP-a, idu Ivica Puljak (Centar) s osvojenih 28,41 posto i Vice Mihanović (HDZ) s 21,35 posto.

Aktualni zamjenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HSS) vodi u Rijeci s osvojenih 30,24 posto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,13 posto, dok Josip Ostrogović (HDZ) ima 13,52 posto osvojenih glasova.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić prvi s 39,22 posto, a slijedi nezavisni Berislav Mlinarević uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta s 19,85 posto, treći je Goran Kušec (SDP) s 17,51 posto osvojenih glasova.

Pogledajte stanje po županijama:

22:29

Pogledajte stanje po županijama:

Posavec ostaje međimurskim županom

22:10

Prema neslužbenim podacima Državnog izbornog povjerenstva, nezavisni kandidat Matija Posavec uvjerljivo je pobijedio već u prvom krugu izbora za međimurskog župana i obavljat će tu dužnost i u trećem mandatu.

Posavec je zahvalio svima koji su izašli na izbore i izrazio zadovoljstvo rezultatima.

Sjajan je rezultat i za Županijsku skupštinu, tamo smo vrlo blizu 50 posto, što je izuzetno važno, kazao je Posavec.

Veliku podršku birača Posavec je nazvao snažnom porukom građana da cijene ono što je dosad radio te dokazom da predizborna kampanja nema utjecaj na rezultate.

Neke druge stranke, neki moji politički protukandidati su uložili stotine i stotine tisuća kuna, ja nisam imao ni jedan jumbo plakat, nisam imao jedan letak ni citylight, i evo rezultati su takvi kakvi jesu, rekao je Posavec.

Drugi po broju osvojenih glasova za međimurskog župana je HDZ-ov kandidat Goran Gotal, a Darko Horvat, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Međimurske županije kaže kako su rezultati potvrdili da je HDZ druga politička opcija u Međimurju.

Što se općina tiče, rezultati su i više nego dobri. Imati ćemo osvojene dvije, odnosno tri općine više nego što smo imali prije četiri godine, rekao je Horvat dodavši da u nekim sredinama HDZ-ovi kandidati pobjeđuju već u prvom krugu.

Govoreći o poslijeizbornim koalicijama Horvat je kazao da je za HDZ jedino sigurno da ne može s SDP-om.

Sve ostale političke opcije su u Međimurskoj županiji moguće, a prvenstveno su nam poželjni oni koji nude dobre, kvalitetne projekte, poručio je Horvat.

SDP premoćno pobijedio u Koprivnici

22:08

Aktualni koprivnički gradonačelnik SDP-ov Mišel Jakšić premoćno je pobijedio svoje protukandidate i ostaje i dalje na čelu Koprivnice, budući da je po podacima podacima Državnog izbornog povjerenstva u 21,30 sati imao 58 posto glasova.

Ovo je bilo očekivano i takav sam rezultat i najavio. Imat ćemo i većinu u gradskom vijeću i preostaje mi jedino zahvaliti svima koji su danas glasali za nas. Nastavljamo raditi za dobro Koprivničanki i Koprivničanaca, kazao je za Hinu, novi stari, gradonačelnik Koprivnice. Njegovu kandidaturu podržavali su i HSS, HSU, HSLS i GLAS.

Drugoplasirani kandidat za čelnu fotelju Koprivnice, Mrežin Ivica Suvalj, trenutno ima 14 posto glasova.

Što se koprivničko-križevačkog župana tiče, trenutno je u vodstvu dosadašnji župan Darko Koren, predsjednik Mreže nezavisnih lista, kojeg podržava i HDZ.

Slijedi ga SDP-ov Mladen Kešer i njih dvojica najizvjesniji su kandidati za drugi krug.

Lista za Županijsku skupštinu nositelj koje je Mladen Kešer, trenutno je prva s 23 posto glasova, a Mrežina koju predvodi Darko Koren trenutno je na četvrtom mjestu.

– Podaci sve govore. Siguran sam da ću u ovom krugu nakon što se obrade sva biračka mjesta biti prvi, a u drugom odnijeti konačnu pobjedu, jer ne vidim oko sebe ozbiljniju konkurenciju. Zahvaljujem biračima što su podržali i mene i ljude s moje liste i prepoznali da nas politika ne zanima zbog osobnih koristi, već da se doista na više frontova već duže borimo za dobrobit stanovnika Podravine i Prigorja, rekao je Kešer.

Uspije li Kešer pobijediti Korena koji je na čelu Koprivničko-križevačke županije već tri mandata, SDP će napokon imati vlast i u županiji i u Koprivnici, najvećem gradu na njezinu području. 

Komadina u vodstvu za primorsko-goranskog župana

22:05

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora u Primorsko-goranskoj županiji do 21,45 sati , najviše – 42,78 posto za župana dobio je kandidat koalicije SDP-PGS-IDS-HSU-HSS Zlatko Komadina, a slijedi ga kandidat koalicije HDZ-HSLS Garri Cappelli s 27,50 glasova, podaci su DIP-a.

To su podaci Državnog izbornog povjerenstva s obrađenih 60,54 posto biračkih mjesta.

Kandidat Akcije mladih i Unije Kvarnera Marko Boras Mandić za sada ima 10,46 posto glasova, a kandidatkinja grupe birača Iva Rinčić 8,6 posto glasova.

Kandidat Liste za Rijeku- Kvarnerske inicijative- Stranke umirovljenika Marinko Koljanin dobio je 3,63 posto glasova, a kandidat Mosta Leonardo Pavela 3,3 posto.

Kandidat SDP-PGS-IDS-HSU-HSS za izbor zamjenika župana iz reda pripadnika srpske nacionalne manjine na temelju 59,64 posto obrađenih mjesta, Petar Mamula dobio je 226 glasa, a kandidat grupe birača Dušan Stipanović 25 glasa.

Među kandidacijskim listama za Županijsku skupštinu prema obrađenim 60,24 posto obrađenih glasačkih mjesta, najviše, 36,05 posto glasova dobila je lista SDP-PGS-IDS-HSU-HSS s nositeljem liste Zlatkom Komadinom.

Po broju glasova, druga je lista HDZ-HSLS, s nositeljem liste Olegom Butkovićem (HDZ), a dobila je 27,08 posto glasova.

Zlatko Komadina izjavio je nakon objave prvih privremenih rezultata da je i prije izbora govorio kako vjeruje da će biti prvi izbor građana Primorsko-goranske županije te da se to ostvarilo.

Rekao je da je bilo šest lista, do sada najviše, te da je u tim okolnostima teško dobiti prvi krug.

– No, više sam nego zadovoljan i vjerujem da će građani u drugom krugu ponoviti svoje opredjeljenje i zahvaljujem im se unaprijed, kazao je Komadina i rekao da u drugom krugu očekuje pobjedu.

Na upit kako komentira rezultate Garija Cappellija, Komadina je rekao kako je Cappelli dobio otprilike koliko uvijek dobije HDZ, da HDZ-ovi kandidati uvijek dobivaju na razini svoje stranke, da su birači te stranke disciplinirani i to je blizu rezultata na prošlim izborima.

Komentirajući rezultat koalicijske liste koje je nositelj, Komadina je rekao da je ostvaren više nego dobar rezultat.

Bjelovar: Dario Hrebak pobijedio u prvom krugu, HSLS osvojio najviše vijećnika

21:59

Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a, novi je stari gradonačelnik Bjelovara zahvaljujući pobjedi u prvom krugu.

Nakon 85 posto obrađenih biračkih mjesta Hrebak vodi sa 68 posto glasova, a sljedeći je, prema još neslužbenim rezultatima, Zoran Bišćan, kandidat HDZ-a s tek 11 posto glasova.

Lista HSLS-a ujedno je dobila najveći broj glasova u Gradskom vijeću, 44 posto, a slijedi župana lista Damira Bajsa sa 17 posto.

U pobjedničkom govoru Hrebak se zahvalio biračima na povjerenju.

– Očekivali smo pobjedu, ali nismo očekivali ovako veliku pobjedu. Svi su dobrodošli u naš tim, neovisno o tome što ćemo imati veliku većinu u vijeću jer želimo u svoj rad uključiti što više ljudi. Za Bjelovar najbolje tek dolazi, uvjeren sam u to, istaknuo je Hrebak.

Kerum čestitao Puljku i Mihanoviću

21:46

Predsjednik hrvatske građanske stranke (HGS) Željko Kerum koji je po izlaznim anketama na trećem mjestu i nije se plasirao u drugi krug izbora za splitskog gradonačelnika čestitao je prvoplasiranom Ivici Puljku iz stranke Centar i Vici Mihanoviću iz HDZ-a.

– Puljak i Mihanović najvjerojatnije idu u drugi krug i ja im čestitam, poručio je Kerum u izjavi novinarima u izbornom stožeru HGS-a u nedjelju navečer.

Kako je rekao, predizborna kampanja bila je usmjerena protiv njega i on je bio “obilježen čovjek”.

– Da sam ušao u drugi krug to bi značilo četiri intervjua o Kerumu na kokainu, a ja u životu nisam zapilo cigaretu, a kamoli konzumirao kokain, a vi svi pišete ‘Kerum narkomanu’ – koji narkoman, ja pijem vino i rakiju, rekao je Kerum.

Rekao je i da mu je pao kamen sa srca i sada može ići na svoja gradilišta. Također je istaknuo kako je svojim suradnicima poručio da paze na izborne kutije pri brojanju listića kako ne bi došlo do prijevare. “Nije mi svejedno koliko ćemo imati vijećnika u Gradskom vijeću zato moji ljudi paze na kutije, rekao je.

Na upit hoće li ostati u koaliciji HDZ-om ako u drugom krugu za gradonačelnika pobijedi HDZ-ov kandidat Vice Mihanović, Kerum je rekao da “za to ima vremena”. Dodao je kako će HGS zastupati svoje interese.

U vezi s preporukom svojim biračima za glasovanje u drugom krugu, Kerum je rekao kako neće nametati svojim biračima za koga od dvojice kandidata glasovati, nego neka sami razmisle.

– Ljudi koji su mi dali glas nisu pogriješili, jer mi smo svi isti i ne razlikujemo akademika od čistača i škverskog radnika za razliku od ‘vražjih čestica’ koje će vam vladati Splitom pa ćete vidjeti kako će vam biti,  poručio je Kerum. Više puta je spomenuo “vražje čestice”.

– “Kad se umiješaju ‘vražje čestice’ sve je moguće. Vražje čestice’ su opasne, ali sad se vi mediji borite s njima pa će te vidjeti na što će vam Split izgledati u neko vrijeme, rekao je Kerum.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!