Knjiga širokobriješkog povjesničara Hrvoja Mandića pod naslovom “Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću”, u izdanju AGM-a, koja uskoro izlazi iz tiska.

Ova knjiga temelji se na desetljećima istraživanja problematike hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću, a u svojem izvornom obliku riječ je o proširenoj  Mandićevoj doktorskoj disertaciji.

U historiografiji do ove knjige nije objavljena cjelovita sinteza o Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji u Drugome svjetskome ratu i poraću, iako je posebice u Bosni i Hercegovini kvalitetno postavljen istraživački temelj, iskoristiv za proučavanje povijesti Hercegovačke franjevačke provincije u razdoblju od 1941. do 1945. Ta je tematika posebno zanimljiva jer je riječ o najtežem razdoblju za franjevački red u Hercegovini, ali i za Katoličku crkvu te hrvatski narod u vremenu Drugog svjetskog rata i poraća. Stoga se u knjizi nalaze složena analiza zbivanja unutar franjevačkoga reda na području Širokoga Brijega tijekom Drugoga svjetskog rata i nakon njega, franjevačko djelovanje, utjecaj i posljedice partizanskog osvajanja Širokoga Brijega neposredno pred završetak rata, istaknuo je Mandić u razgovoru za portal Jabuka.tv.

Riječ je o prvoj knjizi mladog povjesničara, a ona donosi cjelovit prikaz vjerske dimenzije društvenoga života koji se značajno i suprotstavljeno isprepletao s komunističkim režimom, koji je netom po svršetku Drugoga svjetskog rata institucionaliziran i formaliziran, iako nije bio i općeprihvaćen među Hrvatima u Hercegovini.

Početna istraživanja bavila su se uzrokom i povodom ubojstva hercegovačkih franjevaca. Kasnija istraživanja bila su usmjerena na humanitarnu ulogu hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu, a u zadnjoj fazi istraživanja i pisanja fokus je bio na dekonstrukciji narativa o hercegovačkim franjevcima dominantnog nakon 1945. godine u doba komunističke Jugoslavije. Taj je narativ o(p)stao do danas i stoga se veći dio ove knjige bavi njegovom dekonstrukcijom, izdvojio je Mandić.

Knjiga, u izdanju AGM-a, ima ukupno 496 stranica i sadrži 22 poglavlja. Na kraju knjige nalazi se sažetak na engleskom jeziku, kazalo imena i popis literature. Slijedom toga u knjizi se nalazi 50-ak fotografija, faksimila dokumenata i vojnih zemljovida.

A kako doznajemo od autora, knjiga bi trebala biti službeno predstavljena na jesen u Širokom Brijegu.

/HMS/

error: Content is protected !!