Makarska tenisačica Mariana Dražić (26) u posljednjih nešto više od godinu dana puno važnije “winnere” zabija izvan teniskog terena.

Iskoristila je svoju popularnost na društvenim mrežama u plemenitu svrhu, postavši ambasadorica UN-ova projekta World Food Programme (WFP) koji osigurava obroke za djecu u najugroženijim dijelovima svijeta.

Štoviše, Mariana Dražić je na čelu tima koji je do sada prikupio čak 40.000 obroka za djecu iz Sirije, Libanona i Afrike!

– Predvodim tim koji se zove “Let love lead” (op.a. “Neka ljubav vodi”). Bilo tko može sudjelovati ako skine mobilnu aplikaciju UN-a i donira koliko hoće i može. Jedan obrok košta 80 centi, a donacije mogu biti dnevne, tjedne, mjesečne ili godišnje – priča nam kćerka bivšeg igrača Hajduka i hrvatskog reprezentativca Darka Dražića.

SPASILA ŽIVOT MAROKANCU NA CESTI

Mariana je, između ostalog, srce pokazala i 2015. godine kada je u Maroku za vrijeme ITF turnira s prijateljicom Teom Faber skočila upomoć čovjeku koji je nepomično ležao nasred ceste i tako mu spasila život.

– Uvijek sam htjela pomoći gladnima, siromašnima, djeci… Nisam se mislila ni sekunde, odmah sam pristala biti dio ovog projekta. Sve se nekako dogodilo – obično. Ponudom preko maila.

U ožujku prošle godine kontaktirala me žena iz marketinga UN-a. Tražili su poznatije osobe koje nisu nužno influenceri, nego koje mogu nadahnuti druge da se priključe, i tako su došli do mene nakon što su vidjeli moje društvene mreže – kazuje nam Mariana.

image

Cijela se priča odvija virtualno, putem aplikacije, a Marianin je tim sve brojniji.

– U mom je timu oko 1200 ljudi, iako ima i onih koji doniraju, a nisu službeno dio nekog tima. Ovo je prva aplikacija koja na taj način prikuplja hranu za djecu i područja pogođena prirodnim katastrofama.

Prošle je godine ovaj projekt dobio Nobelovu nagradu za mir.

Glumica Kate Hudson, pjevačica Christina Aguilera i nogometaš Gianluigi Buffon samo su neki od poznatih ambasadora projekta, a Mariani su ruku podrške pružili i neki naši poznati sportaši.

– Filip Zubčić, Filip Bradarić, Šime Vrsaljko, Marko Rog… – ponosno nabraja Mariana. Sve veći broj pratitelja na Instagramu – a to je sad već 32.700 – dao joj je priliku da popularnost iskoristi za pravu stvar.

IMA UVID U TO KAMO HRANA IDE

– Apsolutno, spojila sam ugodno s korisnim. Imam uvid u to kamo hrana ide i tražila sam da to budu najviše Sirija i Libanon, ali i neke afričke zemlje. Hrana se izbacuje iz aviona, u paketima. Takav je princip – priča Mariana. Iz epidemioloških razloga, jasno, trenutno nije zgodno obići te zemlje, ali i to je u planu čim se za to uvjeti steknu.

– Baš je zato ova aplikacija i osmišljena kako bi se i u ovoj situaciji pomoglo potrebitima. Sigurno bi posjet nas ambasadora dao poticaj tim ljudima da vide kako netko zaista stoji iza cijele ove priče, da nije sve samo virtualno. Voljela bih to realizirati što prije – kaže Mariana.

Akcija ide dalje. Nema stajanja.

– Uskoro ću postaviti novi izazov, za novih 5000 obroka kroz lipanj. Generalno je cijela aplikacija do sada prikupila čak 90 milijuna obroka.

A Mariana, kako ste Vi? Koliko je vama pandemija promijenila život i karijeru?

– Trenirala sam svaki dan kao da me čekaju turniri, čak sam radila i više nego inače, ali nisam mogla nastupati na turnirima već samo po egzibicijama u Beogradu. Nedostajalo mi je pravih mečeva.

Pronikavši u vlastitu srž, Mariana nam je iskreno rekla što ju je period pandemije naučio.

image

– Uvijek sam bila tip osobe kojoj su važnije sentimentalne stvari nego materijalne. Pandemija je pokazala tko je tu kad ga trebaš i da nije sve u novcu.

Što ti je novac značio kad nisi imao kamo putovati? Važnije je bilo da si zdrav. Tako je i sada. Sve ostalo će doći. Vratili smo se nekim vrijednostima koje smo negdje zagubili. Shvatili smo da neke stvari uzimamo zdravo za gotovo i koliko nam nedostaje kad ne možemo vidjeti ili zagrliti bližnju osobu.

Od korone se uspjela očuvati. Barem tako misli.

– Možda sam je čak i preboljela na nogama. Nisam vadila antitijela da provjerim.

Putovanja joj zbog silnih testiranja postaju sve odbojnija.

– Kad sam bila u Njemačkoj, svaka dva, tri dana radili smo test i dobili narukvicu da smo negativni, kao životinje. Pa su se onda boje tih narukvica mijenjale kako su testovi išli dalje. Ma, smučila su mi se putovanja.

Mariana, koja već dugo živi u Brelima na Makarskoj rivijeri, cijelu karijeru provodi na ITF razini, ali se još uvijek nada da ju negdje iza kantuna čeka proboj na WTA razinu. U pojedinačnoj konkurenciji trenutno je 937. u svjetskom poretku (najbolji plasman bilo joj je 692. mjesto), a u parovima, u kojima ima 13 ITF naslova, je 682.

TATA ŽELI OPET U IRAN

Svi gledaju Đokovića, Federera i Nadala i misle da je život teniskog profesionalca samo luksuz, no to je tako samo na vrhu. Već izvan Topa 100 počinje borba za preživljavanje. Kakva je situacija s vama, uspijete li financijski “pokriti” godinu?

– Nije to nimalo lagan život. Odričeš se od ranih godina i jako je stresno. Ako se igra dobro i stalno si u finalima, mogu se pokriti troškovi. Čak i samo s parovima, što sam ja do sada uspijevala. U Topu 100 se može dobro živjeti, a o Topu 10 da ne govorim.

image

Kakvi su vam planovi dalje?

– Trebala bih igrati ITF u Šibeniku i Tučepima, a nakon toga nadam se da ću konačno zaigrati WTA Bol u parovima.

Gdje su sestra Antonia, teniska sutkinja, i tata Darko, što je s njima?

– Antonia se sprema za Roland Garros, pa Wimbledon, a onda i za Olimpijske igre u Tokiju, a tata je u Segesti. Tamo je privremeno dok se u Iranu opet ne dopusti rad stranim trenerima. Povremeno radi sa mnom kondiciju.

Lani se spominjalo da razmišljate o nastupanju za neku drugu zemlju?

– Nemam sada takvih planova, iako i dalje ne znam zašto me izbornica reprezentacije Iva Majoli nema u vidu. Ja ju izuzetno cijenim i poštujem i voljela bih da nađemo zajednički jezik – poželjela je za kraj Mariana Dražić, radujući se nastavku UN-ova projekta koji joj je oplemenio život.

Izgubila nekoliko bliskih ljudi

Nije samo Covid-19 razlog zbog koje se prošle godine Mariani život zagorčao. Izgubila je i nekoliko bliskih ljudi.

– Imala sam tri smrtna slučaja koja su me dosta deprimirala. Ivo Valentino Tomaš, bivši igrač Hajduka, pa fizioterapeut i očev prijatelj Domenico Sisgoreo koji mi je često pomagao i Nediljko Meter Cija koji je od mojih početaka radio na teniskim terenima u Makarskoj i koji me nosio na rukama kad mi je koljeno iskočilo na treningu.

Sve me to lani baš poljuljalo i, evo, titulu u parovima u Turskoj ove godine posvetila sam njima – otkrila nam je Dražić.

Pljušte ponude za modeling

Mariani pljušte ponude i za modeling, no zbog tenisa će to još malo pričekati.

– Imala sam ponudu za Miss Europe prošle jeseni, izbor se trebao održati u Italiji, ali sam odbila. Reklame za sponzore snimam, no nešto više od toga trenutno me ne zanima.

Kad završim karijeru, možda jednog dana i uđem ozbiljnije u sve to, ali sada mi je tenis u prvom planu. Igrat ću ga dok god mi to tijelo bude dopuštalo – čvrsto je Mariana otklonila mogućnost konkretnijeg “izleta” u modni svijet.

Prvo tenis, pa onda sve ostalo.

PIŠE VEDRAN BABIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!