Nakon što je hrvatsko Državno izborno povjerenstvo (DIP) prebrojalo sve glasove na biračkim mjestima, utvrđeno je kako je stanje u četiri najveća hrvatska grada nepromijenjeno od 23 sata, s obzirom će se za mjesta gradonačelnika odlučivati u drugom krugu, 30 svibnja.

U Gradu Zagrebu uvjerljivo vodi Tomislav Tomašević koji predstavlje stranke Možemo! – Politička platforma, Zagreb je naš!, NL, Zelena alternativa – Orah, Za grad, s osvojenih 147.631 glasova ili 45,15 posto u prvom krugu. Tomaševićev rezultat u Zagrebu nejuvjerljiviji je po postotku i broju glasova u usporedbi s najveća tri preostala hrvatska grada, no nedostajalo mu je nešto manje od pet posto kako bi stvar bila riješena u prvom krugu.

U drugi krug s Tomaševićem će u Zagrebu ići Miroslav Škoro, kandidat stranaka Domovinski pokret i Zelena lista s 39.789 ili 12,16 posto glasova birača.

Jelena Pavičić Vukičević iz “365 Stranke rada i solidarnosti”, nasljednica prethodnog gradonačelnika Milana Bandića, osvojila je 36.309 glasova ili 11,10 posto, čime je treća po rezultatima u hrvatskom glavnom gradu, no u drugi krug idu dva najbolja kandidata.

Četvrti je po broju osvojenih glasova u Zagrebu bio Davor Filipović u ime stranaka HDZ, HSLS, HSU s 9,83 posto, a peti SDP-ov Joško Klisović s 7,82 posto.

U natjecanju za članove Gradske skupštine Grada Zagreba stanje je donekle različito u odnosu na kandidate i liste koje predstavljaju. Platforma stranaka okupljenih oko stranke Možemo i Tomaševića osvojila je 40,83 glasova, slijedi koalicija stranaka HDZ, HSLS, HSU s 11,30 posto glasova, dok je Domovinski pokret Miroslava Škore uzeo 10,59 posto glasova.

U Splitu Puljak i Mihanović

Prema konačnim rezultatima, u Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak iz stranke Centar s 26,82 posto glasova, te HDZ-ov kandidat Vice Mihanović s 23,23 posto.

Marko Filipović iz SDP-a u Rijeci ima 29,99 posto glasova, slijedi ga kandidat grupe birača Davor Štimac s 16,10 posto.

U Osijeku je u vodstvu Ivan Radić iz HDZ-a s 38,69 posto, slijedi ga Berislav Mlinarević 19,63 posto iz Domovinskog pokreta.

Četiri gradonačelnika županijskih središta reizabrani u prvom krugu

Četiri gradonačelnika županijskih središta u prvom krugu lokalnih izbora u Hrvatskoj obezbijedila su još jedan četvorogodišnji mandat, a u drugom krugu još jedan mandat nastojaće da osvoji 11 sadašnjih gradonačelnika, podaci su Državne izborne komisije.

Gradonačelnik Krapine ostaje Zoran Gregurović iz HDZ-a, u Virovitici Ivica Kirin iz iste stranke, Mišel Jakšić (SDP) ostaje gradonačelnik Koprivnice, kao i Dario Hrebak iz HSLS-a u Bjelovaru, koji su juče dobili natpolovičnu većinu glasova.

U Velikoj Gorici gradonačelnik će sljedeće četiri godine biti sadašnji vršilac dužnosti gradonačelnika Krešimir Ačkar iz koalicije koju predvodi HDZ, a ova stranka osvojila je i mjesto gradonačelnika Požege pošto je Željko Glavić u prvom krugu dobio 51,13 posto glasova.

U gradu Zagrebu u drugi krug idu Tomislav Tomašević (Možemo!), koji je u prvom krugu osvojio 45,15 posto i Miroslav Škoro (Domovinski pokret), koji je osvojio 12,16 posto glasova.

U Splitu u drugi krug idu Ivica Puljak (Centar), koji je osvojio 26,82 posto i Vice Mihanović (HDZ), koji je u prvom krugu osvojio 23,23 posto glasova.

U Osijeku u drugi krug idu Ivan Radić, kojeg podržava lista predvođena HDZ-om, a protivkandidat mu je Berislav Mlinarević (DP, Most). Radić je osvojio 38,69 posto, a Mlinarević 19,63 posto glasova.

Za mjesto gradonačelnika Rijeke u drugom krugu boriće se Marko Filipović, kojeg podržava lista predvođena SDP-om, i nezavisni kandidat Davor Štimac. Filipović je u prvom krugu osvojio 30,25 posto , a Štimac 16,10 posto glasova.

U Vukovaru u drugi krug izbora za gradonačelnika idu sadašnji gradonačelnik Ivan Penava (NL), koji je osvojio 43.8 posto glasova, a protiv kandidata će mu biti Nikola Mažar (HDZ), koji je osvojio 24.81 posto glasova.

U Dubrovniku će se za dva tjedna za mjesto gradonačelnika boriti sadašnji gradonačelnik Mate Franković (HDZ), koji je u prvom krugu dobio 36,87 posto glasova i Pere Vićana (DDS), koji je u prvom krugu osvojio 13,54 posto glasova.

Izvor: bljesak.info

error: Content is protected !!