Nedavno je iz Osnovne Škole Drinovci-Tihaljina, u općini Grude, upućeno upozorenje roditeljima u kojem pozivaju na oprez kada je riječ o djeci i korištenju interneta, odnosno društvenih mreža i aplikacija.  

“Pozivamo na oprez kad je riječ o djeci i besciljnoj uporabi interneta, točnije društvenih mreža i aplikacija koje su, kako smo se uvjerili, postigle ogromnu popularnost među NAŠIM učenicima.

Upozoravamo da smo sve ovdje navedene informacije dobili od NAŠIH učenika, u prvom redu onih ispod četvrtog razreda. 

Djeca su do detalja upoznata s biografijama tzv. ikona društvenih mreža (znaju odakle su, koliko imaju godina, s kim hodaju, s kime se slažu, s kime svađaju itd.).
Problem ne bi bio toliko veliki kad bismo “praćenje” ovih “ikona” mogli svesti na gubitak vremena i beskorisno gledanje u ekrane, kako na prvu izgleda. 

Međutim, ove osobe kojima, takoreći izručujemo našu djecu, otvoreno su loših namjera (pogledajte simbole tih tetovaža). Dakle, ismijavanje pozitivnih životnih vrijednosti i života samoga, jer je svaka druga riječ koju možete čuti “smrt”, “mrtvo”, “umrijeti”. Pratitelji koji pokažu veći interes počinju dobivati “izazove”, sa potencijalno po život opasnim posljedicama. Čuvajmo djecu”, navedeno je u upozorenju. 

Kako je za Pogled.ba rekla ravnateljica škole Anita Kolak, radi se o aplikaciji TikTok. 

– Ništa strašno se nije dogodilo u školi, povod ovakvog apela je bilo naše istraživanje koje je pokazalo da nekoliko djece ima svoje naloge na TikToku, a nama je puno i da jedno dijete to ima. Pričali smo s djecom koja su četvrti razred i saznali mnoštvo stvari koje su zabrinjavajuće, priča nam ravnateljica. 

Riječ o brojnim izazovima koji mogu biti opasni po život.

– Nismo upoznati da su djeca iz naše škole pratili opasne izazove, ali jednostavno smo imali potrebu upozoriti djecu i roditelje. Djeca zaista moraju biti pod kontrolom, naglašava ravnateljica.

Uprava škole je odlučila da svaki razrednik održi jedan sat posvećen opasnostima društvenih mreža i aplikacija.

– Djeca su masovno ‘oduševljena’ tom aplikacijom. Ostala sam šokirana kada je jedan dječak pitao curicu iz šestog razreda  osnovne škole – Može li autogram? Mislim da je to za naše male sredine, odnosno za našu djecu jako loše. Očito roditelji, koliko god misle da imaju nadzor – zapravo, nažalost nemaju, kaže ravnateljica Kolak. 

Bez stalnog nadzora, nećemo ništa postići, kaže. 

– Nismo im neprijatelji, ako kažemo djeci – ne možeš dobiti mobitel. Treba znati reći dosta i nije način da djeca provode svoje djetinjstvo zatvarajući se u sobe i gledajući društvene mreže i sebe uvući u loše stvari. Svaki roditelj bi ovo trebao shvatiti na dobronamjeran način. Svi želimo isto – stati u zaštitu djece, zaključila je ravnateljica škole. 

Izvor:pogled.ba