Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je u razgovoru s papom Franjom o sukobu u Gazi, iskoristio priliku i zamolio ga da podrži sankcije Izraelu te spriječi masakr Palestinaca.

Erdogan je u tom telefonskom razgovoru jasno stavio do znanja da je Tel Aviv kriv za sukob koji ulazi u drugi tjedan bez jenjavanja.

“Cijelo čovječanstvo treba biti ujedinjeno protiv Izraela kojeg treba kazniti zbog divljaštva. Palestinci će i dalje biti masakrirani sve dok međunarodna zajednica ne kazni Izrael”, kazao je Erdogan.

Erdogan se također zahvalio papi jer je pozvao na okončanje sukoba rekavši da je to bilo od velike važnosti za mobilizaciju kršćanskog svijeta i međunarodne zajednice.

Inače je papa bio poprilično jasan kada je riječ o trenutnom sukobu u kojem je stradalo 200 Palestinaca uključujući najmanje 58 djece.

U nedjelju je to stradanje opisao kao užasan i neprihvatljiv čin upozoravajući da bi neprijateljstva veoma lako mogla izmaći kontroli.

“Ovih dana zavladali su nasilni oružani sukobi između Pojasa Gaze i Izraela, a koji prijete da prerastu u spiralu smrti i razaranja”, kazao je tada papa Franjo.

I Erdogan, s druge strane, već nekoliko dana vodi razgovore sa stranim liderima u nastojanjima da se zaustavi velika izraelska ofanziva na Pojas Gaze.

Kako je objavilo tursko predsjedništvo, Erdogan je rekao da “izraelski okupator, koji blokira pristup džamiji Al-Aqsa i crkvi Svetog groba (u istočnom Jerusalemu), ubija nedužne civile na palestinskoj zemlji”.

Papa Franjo je također razgovarao i sa službrnicima Irana, koji je također na strani Palestinaca. Održao je privatni sastanak sa ministrom vanjskih poslova Irana Mohammedom Javadom Zarifom koji trenutno boravi u Italiji. Dosad nisu objavljeni detalji sastanka, piše RT.

Izvor: klix.ba

error: Content is protected !!