Nastavljen je izraelsko-palestinski sukob, iako nešto manjim intenzitetom nego proteklih dana. Do sada je poginulo najmanje 213 Palestinaca, među njima 61 dijete, a s izraelske strane smrtno je stradalo 12 osoba, uključujući dvoje djece.

Stambene zgrade, proizvodne hale, Hamasovi tuneli, ali i jedna navodna podmornica današnje su mete izraelskih napada. Dio Hamasovih raketa uspio je probiti proturaketni štit. Ranjeno je najmanje 14 osoba, dvije su poginule.

– Ono što nam se u Izraelu dogodilo, potpuna je katastrofa. Svi Izraelci i ja molimo se za mir u našoj zemlji, rekla je Maritza Waknine, stanovnica Ramat Ganua. 

Više od 52 tisuće Palestinaca ostalo je bez domova. Privremeni smještaj većina je našla u školama koje su pod zaštitom UN-a. 

– Izraelska vojska nas je telefonski obavijestila da će raketirati našu zgradu i da se trebamo evakuirati. Svi smo izašli, ne znajući što dalje učiniti, kaže stanovnik Khan Younisa.

Uništene su ili teško oštećene na stotine zgrada, 15 bolnica i domova zdravlja, kao i jedini laboratorij za testiranje na koronavirus u pojasu Gaze te ministarstvo zdravstva. 

– Od eskalacije sukoba uništene su 132 zgrade koje se sastoje od 621 stambene i poslovne jedinice. 316 stambenih zgrada teško je oštećeno i u njima se ne može živjeti, izjavio je Jensens Laerke iz UN-ova ureda za koordinaciju humanitarnih poslova.

Izrael je prvi put od početka sukoba nakratko otvorio granični prijelaz za dostavu humanitarne pomoći. A potrebe su goleme.

– U skloništima osiguravamo vodu, higijenske potrepštine i zdravstvenu skrb.  Suočeni smo s financijskom krizom i pozivamo međunarodnu zajednicu da pomogne, rekao je Adnan abu Hasna,  glasnogovornik UNRWA-e.

Slanje humanitarne pomoći Gazi jedna je od tema večerašnjih razgovora europskih šefova diplomacije.   

-Unija mora uz političku imati i humanitarnu ulogu. Stoga ću najprije zatražiti bolju humanitarnu opskrbu Gaze. Zatražit ćemo oko 40 milijuna eura za pomoć civilima, najavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas

Palestinci koji žive u Izraelu i na Zapadnoj obali proglasili su opći štrajk prosvjedujući zbog napada na Gazu. U protuizraelskim prosvjedima u Hebronu i Betlehemu više je osoba ranjeno, a jedna je preminula od zadobivenih rana.

Dok odjekuju eksplozije i nema nikakvih nagovještaja da bi sukobi mogli uskoro stati, sve više zemalja poziva obje strane u sukobu na hitan prekid vatre.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!