Do početka Europskog nogometnog prvenstva manje je od mjesec dana, a nacionalne lige i kupovi ulaze u samu završnicu.

U srijedu će se za naslov pobjednika Kupa Francuske boriti Monaco Nike Kovača i PSG. Bit će to njihov treći ogled u finalu ovog natjecanja u kojem su se susreli 1985. i 2010. Klub iz Kneževine trofej je uzeo 1985. pobjedom od 1:0, a istim rezultatom do titule je stigao i PSG 2010. golom u produžetku.

U njihovih zadnjih pet utakmica u Kupu, Parižani su slavili svih pet puta, zadnji put u polufinalu 2017. kada je PSG upisao uvjerljivu pobjedu od čak 5:0, no ove sezone u prvenstvu Monaco je svladao PSG dvaput, 3:2 kod kuće te 2:0 u Parizu. To je prvi put nakon sezone 2011./12. da su Parižani u istoj sezoni izgubili oba ligaška dvoboja od istog kluba. Tada je to uspjelo AS Nancy-Lorraineu. 

U dvobojima protiv Monaca, osim dva prvenstvena poraza ove sezone, PSG je u 12 utakmica ostao neporažen upisavši deset pobjeda i dva remija.

PSG je francuski Kup osvojio rekordnih 13 puta, pri čemu pet puta u zadnjih šest sezona, dok Monaco u Kupu ima pet naslova (zadnji 1991.).

Za hrvatskog stratega na klupi Monaca Niku Kovača, ovo će biti četvrti finale u nekom od nacionalnih kupova. Izgubio je finale njemačkog Kupa 2017. sa Eintrachtom (od Borussije Dortmund 1:2), a sljedeće godine je Eintracht uzeo Kup slavljem 3:1 protiv Bayerna. Nakon toga Kovač je preuzeo klupu Bavaraca s kojima je osvojio domaći Kup 2019. pobjedom u finalu nad RB Leipzigom (2019.).

– U finalu igramo protiv najbolje momčadi u Francuskoj i jedn od najboljih u Europi. Imamo sjajnu priliku i vjerujemo u svoju kvalitetu. PSG je sjajna ekipa, a možemo ih zaustaviti jedino ako damo 100%, rekao je Niko Kovač.

Za PSG će ovo biti sedmi uzastopni nastup u finalu Kupa Francuske te 19. ukupno čime su izjednačili rekord Marseillea. Prvi od ukupno 13 naslova u Kupu Parižani su osvojili 1982.

Zvijezda pariškog kluba Kylian Mbappe ove sezone je u Kupu zabio šest golova, a sada će u finalu igrati protiv kluba u kojemu je počeo svoju karijeru. Za Monaco je igrao od 2015. do 2018. kada je prešao u PSG.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!