Više od šest tisuća migranata prešlo je iz Maroka u španjolsku sjevernoafričku enklavu Ceutu u samo jednom danu. Španjolska je poslala vojna pojačanja, a onamo stiže i premijer Sanchez.

Migranti, među kojima je i oko 1500 maloljetnika, plivajući su zaobišli granične barijere kako bi se dokopali plaže u Ceuti. Najmanje jedna osoba tijekom tog riskantnog pothvata izgubila je život. Neki su za jednostavniji prelazak iskoristili oseku. 

– Došla sam ovamo ilegalno prijeći granicu kako bih osigurala budućnost svom sinu. U Tetuanu je nema. Došli smo s odlukom da ćemo ili prijeći ili umrijeti, kazala je jedna migrantica.

No i nakon uspješnog prelaska granice san o boljoj budućnosti za mnoge je bio kratkoga vijeka.

– Već je vraćeno 2700 migranata. Radi se o ljudima koji su u posljednjih nekoliko sati ilegalno ušli u našu zemlju, rekao je Fernando Grande-Marlaska, španjolski ministar unutarnjih poslova.

Među njima nisu maloljetnici. Ceuta, koju su u jednom danu preplavile tisuće migranata, ima samo 85.000 stanovnika. U manjem broju migranti iz Maroka prešli su i u španjolsku enklavu Melillu. Premijer Sanchez otkazao je put u Francusku kako bi se pozabavio krizom.

– Moj je prioritet je osigurati kontrolu prelaska granice s Marokom i pružiti gradovima Ceuti i Melilli sve što im je potrebno za rješavanje humanitarne krize te započeti s hitnim vraćanjem svih koji su onamo došli ilegalno, izjavio je Pedro Sanchez, španjolski premijer. 

U Ceutu su, stoga, poslana policijska i vojna pojačanja. Od nekontroliranog priljeva migranata na teritorij članice EU-a zaziru i europski čelnici.

– Sada je najvažnije da Maroko nastavi biti predan sprečavanju iregularnih izlazaka iz zemlje i tomu da se oni koji su prešli bez dozvole brzo vrate. Španjolske su granice i granice EU-a, izjavila je Ylva Johansson, povjerenica EU-a za unutarnje poslove.

Premda je Ceuta mjesto čestih pokušaja ilegalnih ulazaka preko ograde, ovaj masovni proboj morem španjolski mediji pripisuju marokanskoj policiji koja ih je, smatraju, pustila da to učine. Razlog vide u činjenici da se u španjolskoj bolnici liječi vođa Fronta Polisarija, pokreta koji traži nezavisnost Zapadne Sahare od Maroka. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!