IAKO će se mnogi koji ih nose složiti kako su kontaktne leće jedan od najboljih izuma, one mogu nepovratno naštetiti vidu ako se ne koriste pravilno. Srećom, takvi slučajevi su rijetki, ali priče o sljepoći i pojavi parazita u očima potvrđuju koliko je važno pridržavati se smjernica za pravilno korištenje kontaktnih leća.

Optičarka Sharon Copeland rekla je: “Postoje neke uobičajene pogreške koje ljudi čine kada se brinu o svojim kontaktnim lećama pa smo sastavili nekoliko zabranjenih stvari koje se tiču nošenja leća.”

1. Izbjegavajte tuširanje dok nosite kontaktne leće
Lako je zaboraviti da nosite leće kad na brzinu skočite pod tuš. Ali tako se izlažete riziku od svih vrsta infekcija.

Sharon je rekla: “Sve vrste vode štetne su za kontaktne leće, pa treba izbjegavati tuširanje dok ih nosite. Ako ste slučajno zakoračili pod tuš s kontaktnim lećama, zatvorite oči, pažljivo izađite iz tuša, temeljito osušite ruke i uklonite kontaktne leće. Spremite ih dok ne završite s tuširanjem. “

Voda sadrži milijune bakterija te bi, ako vam se zaglavi oko leća, mogla izazvati iritaciju i polako oštetiti vid.

Jedno se stanje naziva Acanthamoeba keratitis te bi ono, iako rijetko, moglo imati vrlo ozbiljne posljedice te potencijalno dovesti do gubitka vida. Uzrokuje ga parazit zvan Acanthamoeba koji se nalazi u mnogim vrstama vode širom svijeta, uključujući bazene i vodu iz slavine.

Podrazumijeva se da također nikada ne biste trebali čistiti leće vodom. Umjesto toga koristite samo specijaliziranu otopinu za čišćenje.

2. Ne trljajte oči
Pelud, prašina, šminka ili samo umor – mnogo je razloga zbog kojih trljamo oči.

No, onima koji imaju kontaktne leće Sharon poručuje: “Učestalo trljanje očiju može pomaknuti kontaktnu leću ili je gurnuti na gornji kapak oka.”

To bi također moglo dovesti do prenošenja bakterija s prljavih ruku u vaše oči.

3. Nikad nemojte spavati s kontaktnim lećama
Ako nosite kontaktne leće, vjerojatno ćete ih katkad zbog iscrpljenosti zaboraviti izvaditi.

Međutim, stvaranje ove navike je opasno jer su oči jako suhe tijekom spavanja. Povrh svega, leće mogu ograničiti opskrbu očiju kisikom, polako uzrokujući čireve i upale.

Ako slučajno ipak zaspite dok nosite kontaktne leće, ne pokušavajte ih ukloniti prebrzo. Nježno masirajte oči kako biste stvorili vlagu ili koristite kapi za oči kako ne biste morali “otkidati” leće sa suhih očiju, što može biti bolno.

Nakon toga, ako možete, odmorite oči od kontaktnih leća nekoliko dana.

4. Ne nosite pogrešno okrenute leće
Vid vam je još uvijek mutan iako ste stavili leće? Možda ste ih pogrešno umetnuli, piše The Sun.

“Pravilo broj jedan koje sprječava stavljanje leće naopako jest osigurati da je leća u obliku okrugle posude a ne u obliku tanjurića”, objasnila je Sharon kako izbjeći ovu tipičnu pogrešku.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!