Banana može biti osnovni sastojak poslastica, smoothieja ili kaša, a samostalno je odlična kao međuobrok poslije treninga.
Nutricionisti ističu da je bogata kalijem, magnezijem i vitaminom C kao osnovnim nutrijentima koji su vašem organizmu potrebni.
Pojedinci slijedeći principe dijete bez ugljikohidrata izbacuju banane iz jelovnika i na taj način izravno utječu na svoje zdravlje, piše Eat This Not That.
Postavlja se pitanje što sve može dogoditi u vašem tijelu ako izbacite banane iz prehrane?
Narušen imunitet
Banane, a osobito nezrele banane, izvrstan su izvor otpornog škroba. On ima prebiotički učinak, što znači da hrani dobre bakterije u vašim crijevima. Ako prestanete jesti banane, dobrim bakterijama uskraćujete hranu koja im je neophodna za život, prenosi N1.
Prema istraživanju objavljenom u časopisu „Frontiers od Immunology“, dovoljan unos prebiotičkih vlakana jača imunitet. Ali uskraćivanjem takve hrane utječete na slabljenje imuniteta.
Teži oporavak nakon vježbanja
Ako želite učinkovito vježbanje i pritom izbjegavate proteinske pločice ili sportska pića, pojedite bananu. Prosječna banana sadrži oko 517 miligrama kalija što predstavlja 11 posto preporučene dnevne doze tog minerala čiji je nedostatak povezan sa grčevima u mišićima.
Studija koju je objavio „PLOS One“ otkiva da su banane učinkovite u smanjenju upalnih procesa nakon vježbanja i pomažu pojačanom lučenju dopamina kod sportaša nakon vježbanja bolje nego pića namijenjena oporavku.
Češće ste gladni
Možda mislite da ćete izbacivanjem banana iz jelovnika smanjiti višak kilograma, ali kod mnogih to ima sasvim suprotan učinak.
Studija koju je objavio „Journal of Functional Foods“ pokazala je da škrob koji sadrže banane koji su ispitanici konzumirali prije obroka rezultira smanjenjem ukupnog kalorijskog unosa za 14 posto. Kod unosa zrelih banana taj kemijski proces je manje vjerojatan, ali banane i dalje pomažu u gubitku kilograma.
Skloniji ste zarazama
Ako svake godine imate gripu, onda bi banane definitivno trebale ostati na vašem jelovniku. Studija iz 2020. godine koju je objavio „PNAS“ otkrila je da lektin iz banane, vrsta vlakna koja se vezuje za šećer, ima antivirusna svojstva kad je riječ o više sojeva gripe.
Povišen krvni tlak
Studija objavljena u časopisu“ Hypertension“ otkrila je da hrana bogata kalijem pomaže u snižavanju povišenog krvnog tlaka na sličan način kao i lijekovi koji se koriste u tu svrhu. To je razlog više da ovo voće konzumirate, ali imajte na umu da banane nikako nisu zamjena za lijekove.
Veći rizik od moždanog udara
Visok krvni tlak je ozbiljan faktor rizika za moždani udar. Uskraćivanjem hrane bogate kalijem približavate se toj rizičnoj grupi, a studija objavljena u časopisu „BMJ“ otkrila je da ljudi koji jedu hranu bogatu kalijem imaju 24 posto manji rizik od moždanog udara.
Iako banane pomažu imunitetu, od virusnih zaraza se štitite i redovitim pranjem ruku i uravnoteženom ishranom.
/HMS/