Učenici osmih razreda uskoro će se naći pred prvom velikom životnom odlukom, koju srednju školu odabrati. Zbog pandemije škole nemaju uživo otvorene dane, pa se budući srednjoškolci ne mogu upoznati sa budućim zanimanjem, što bi im zasigurno olakšalo odabir. U pomoć osmašima priskočili su njihovi nastavnici i učitelji.

Za oko 40 tisuća budućih srednjoškolaca u ponudi je više od 48 tisuća upisnih mjesta u različitim školama. Neki su već donijeli odluku.

– Ja sam se odlučila za veterinarskog tehničara, zato što od djetinjstva sam htjela biti veterinarka, volim životinje, kazala je Helena, učenica 8. razreda, iz Zagreba.

 – Za gimnaziju sam se odlučila zato jer još uvijek nisam 100 posto sigurna s čime se točno želim baviti u životu, kazala je Dora, učenica 8. razreda.

Zbog epidemiološke situacije učenici ne mogu posjetiti željene škole. Nema ni organiziranih savjetovanja o izboru zanimanja. Od velike su im pomoći razgovori s razrednicima i stručnim službama.

– Tu se zapravo razgovaralo s učenicima o njihovim znanjima, vještinama, sposobnostima, te interesima i željama za upise u srednju školu, rekla je Katarina Peterlin, profesorica kemije, biologije i prirode u OŠ Središće, Zagreb.

– Mi ćemo krenuti, znači naše stručne suradnice, naši razrednici i ja u edukaciju djece, odnosno pripremu djece. Inače jako nam je žao što je ova situacija već drugu godinu takva, rekla je Sanja Prelogovorić, ravnateljica OŠ “Đuro Ester” u Koprivnici.

Pandemija i neizvjesna situacija ostavile su posljedice kada je riječ o učenicima – kaže nam socijalna pedagoginja dodajući kako im je potrebna dodatna podrška.

– Imamo veću potrebu naravno razgovarati s učenicima, to jest oni veću potrebu imaju razgovarati s nama. Više nam se obraćaju, imaju potrebu za dodatnom motivacijom, za nekakvom povećanom sigurnosti, kazala je Mirela Marić Marčetić, socijalna pedagodinja u OŠ Granešina u Zagrebu.

Upisi u srednje škole često su stresni za učenike, ali i roditelje.

– Taj stres i nervozu stvara najčešće to što to je prva veća odluka za svoj život i budućnost, kaže Franka, učenica 8. razreda iz Zagreba.

– Najviše sam se konzultirao sa roditeljima i sa sestrom koja je starija, koja je već završava fakultet, dodaje Simon, osmaš iz Koprivnice.

Prijave za upise počinju idući tjedan. Mjesta ima dovoljno, pogotovo u strukovnim školama, u kojima se učenicima nude i stipendije za deficitarna zanimanja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!