U posljednja 24 sata zabilježeno je 1000 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 5223. Na bolničkom je liječenju 1508 pacijenata, od kojih 163 na respiratoru. Preminulo je 27 osoba, priopćio je nacionalni Stožer civilne zaštite.

Od 25. veljače 2020., kada je registriran prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 351 997 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 7792 preminule. Ukupno su se oporavile 338 982 osobe, od kojih 621 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 17 102 osobe. Do danas je ukupno testirana 1 946 021 osoba, od toga 8426 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 18. svibnja utrošena je 1 406 279 doza cjepiva. Dosad su 1 078 103 osobe primile najmanje jednu dozu, a među njima 328 176 obje doze. Na dan 18. svibnja utrošeno je 36 310 doza cjepiva, izvijestio je Stožer.

– Cijepljenje je najbolja obrana od novih varijanti virusa, a ako se postigne kolektivna imunost, onda je mogućnost širenja i nastanka novih varijanti vrlo ograničena, kaže prof. dr. sc. Bojan Polić s Medicinskog fakulteta u Rijeci. Govorila je i o antitijelima u slučaju COVID-a.

– Zna se dogoditi da ljudi imaju jaku reakciju nakon prve doze, a nakon druge doze sve prođe dobro. Ono što je definitivno za RNA cjepiva da se stječe zaštita ako se cijepi s obje doze, istaknuo je epidemiolog i mikrobiolog Marijo Parčina te dodao da, kad je riječ o vektorskim DNA cjepivima, preporučuju se također dvije, ali može se razmišljati i o jednoj dozi.

Izvješća županijskih stožera:

● U Gradu Zagrebu zabilježeno je 278 novih slučajeva zaraze.
● U Brodsko-posavskoj županiji 25 je novih slučajeva, a jedna je osoba preminula.
● U Krapinsko-zagorskoj županiji 31 je novozaraženi.
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 11 novozaraženih.
● U Karlovačkoj županiji 25 je novozaraženih i jedna je osoba preminula.
● U Požeško-slavonskoj županiji 8 je novozaraženih.
● U Međimurskoj županiji zabilježena su 74 novozaražena, a dvije su osobe preminule.
● U Zagrebačkoj županiji 52 su nova slučaja zaraze koronavirusom.
● U Varaždinskoj županiji 78 je novih slučajeva zaraze i umrla je jedna osoba.
● U Šibensko-kninskoj županiji 17 je novooboljelih.
● U Ličko-senjskoj županiji 7 je novooboljelih osoba.
● U Osječko-baranjskoj županiji 68 je novooboljelih, a preminule su tri osobe.
● U Istarskoj županiji 7 je novozaraženih i preminule su dvije osobe.
U Primorsko-goranskoj županiji 74 su novooboljele osobe, a umrle su dvije.
U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji potvrđeno je 14 novih slučajeva zaraze.
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji 40 je novooboljelih.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 18 je novooboljelih osoba.
● U Zadarskoj županiji danas je 25 novozaraženih.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji zabilježen je 21 novi slučaj zaraze i jedna je osoba preminula.
● U Virovitičko-podravskoj županiji 10 je novooboljelih, a preminula je jedna osoba.

Indija je u srijedu potvrdila 4529 žrtava COVID-a, što je najveći dnevni broj u svijetu od izbijanja pandemije, pokazali su službeni podaci.

Treća doza cjepiva protiv COVID-a tvrtke AstraZeneca i Sveučilišta u Oxfordu postigla je dobre rezultate u proizvodnji antitijela te je dodatno pojačala učinkovitost cjepiva među sudionicima studije, objavio je u srijedu Financial Times.

Ukidanjem patenata kako bi se Africi omogućila proizvodnja cjepiva, međunarodna zajednica okupljena u Parizu obećala je pomoći zdravstvu tog kontinenta, ali bez čvrstog financijskog obećanja osiromašenim gospodarstvima.

Prema podacima agencije France presse, više od milijardu i pol doza cjepiva protiv COVID-a primijenjeno je u svijetu šest mjeseci nakon početka prvih kampanja cijepljenja. Gotovo 60 posto tih doza primijenjeno je u tri zemlje – Kini (421,9 milijuna), Sjedinjenim Državama (274,4 milijuna) i Indiji (184,4 milijuna).

Ali, u odnosu na broj stanovnika, Izrael vodi – gotovo šest od deset Izraelaca potpuno je cijepljeno. Slijede zemlje poput Velike Britanije (54 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu cjepiva), Bahreina (50 posto), Sjedinjenih Država (48 posto), Čilea (47 posto) i Urugvaja (40 posto).

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!