Kolektivni ugovor zdravstvenih radnika  u Hercegovačko-neretvanskoj županiji konačno je potpisan, a štrajk zdravstvenih radnika trim činom je završen.

 ”Završili smo sve danas, potpisan je kolektivni ugovor i zadovoljni smo. Naravno, ne do kraja jer uvijek može puno bolje. Međutim poštujući koronu, sve što se događalo i ekonomsku situaciju  mislim da možemo biti zadovoljni”, rekao je za Bljesak.info Ivica Anić predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB Mostar.

Vlada dva puta revidirala ponudu

Vlada je dva puta revidirala svoju ponudu prema zahtjevima sindikata, a ovaj ugovor vrijedi naredne dvije godine.

”Već iduće godine pripremamo se za naredni kolektivni ugovor, a ovog puta se nadam da će i Vlada i ministar koji god bude, ispoštovati zakonsku proceduru i normalno pregovarati kao što je i trebalo”, kaže Anić.

Po potpisanom ugovoru, kaže, Vlada HNŽ-a je ta koja bi trebala ishoditi novac za povećanje plaća.

”Plaće su narasle i rast će dva puta u dvije godine. Dakle primjena kolektivnog ugovora ide od 1.6. kada ide prvo povećanje, a drugo povećanje ide od 1.6. 2022. godine. Povećanja će ići u koeficijentu kako smo i tražili”, kazao je Anić.

Smatra da je sve moglo i puno bolje, ali na kraju su zadovoljni borbom i zahvaljuju se svima, od članova do pacijenata, jer su ipak pacijenti bili  najviše zakinuti štrajkom, no štrajk je bio jedino oružje sindikata. U ime Vlade HNŽ-a kolektivni ugovor je potpisao ministar zdravstva Goran Opsenica, koji se nije pojavio na potpisivanju, već je preko službenika ministarstva poslao potpisan kolektivni ugovor, bez svečane sjednice, kako se to i očekuje prilikom potpisivanja ugovora.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!