Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) u Međugorju su uhitili Zorana Mamića na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Glasnogovornik Agencije za istrage i zaštitu BiH Luka Miladinović potvrdio je za Hrvatsku radioteleviziju da je u prostorije SIPA-e u Sarajevo stigla uhićena osoba iz Međugorja te da je u tijeku kriminalistička obrada. Rekao je da je jutros u 7 sati slobode lišen muškarac inicijala Z.M. za kojim je Interpol Hrvatske u ponedjeljak izdao tjeralicu. U njoj se traži uhićenje Zorana Mamića i ekstradicija prema Republici Hrvatskoj.

Nakon obrade u prostorijama SIPA-e Zoran Mamić je sproveden u Sud Bosne i Hercegovine, gdje je utvrđen njegov identitet i informacija o državljanstvu. Mamić se na sudu nije dugo zadržavao i nakon ročišta udaljio se s dvije nepoznate osobe, javio je iz Sarajeva za podnevni Dnevnik Ilko Barbarić. Procedura je takva da, ako se utvrdi da uhićeni Zoran Mamić ima valjane dokumente i bosanskohercegovačko državljanstvo, do daljnjega neće biti izručen Hrvatskoj.

Mamićevi bosanskohercegovački odvjetnici Zdravko Rajić i Davor Martinović 19. travnja uputili su molbu ministru pravde BiH Josipu Grubeši tražeći da se njihovu branjeniku omogući izdržavanje kazne u BiH. Izvršenje presude Vrhovnog suda Hrvatske u BiH moguće je samo ako takav zahtjev tijelima vlasti u BiH uputi Hrvatska. Kada se to dogodi, pred Sudom BiH slučaj se ponovno razmatra kako bi se utvrdilo je li izrečena presuda u skladu sa zakonima koji vrijede u BiH. 

Ako utvrdi da je ispunjena ta pretpostavka, Sud BiH može potvrditi kaznu izrečenu u Hrvatskoj ili je eventualno smanjiti, a ne može je povećati. Da bi Mamić uopće izdržavao zatvorsku kaznu u BiH Hrvatska to mora službeno zatražiti od tijela vlasti te države.

Moguće izmjene sporazuma s BiH – Hoće li se ponoviti epilog iz slučaja sa Zdravkom Mamićem,kojeg Sud nije izručio Hrvatskoj, ne može se prejudicirati, rekao je uoči sastanka užeg kabineta Vlade ministar pravosuđa Ivan Malenica. No, kako bi se takve situacije u budućnosti izbjegle, najavio je skori sastanak s ministrom pravde BiH na kojem bi razgovarali o izmjenama sporazuma o izručenju s tom zemljom.

– Razgovarao sam s ministrom BiH i nadam se da ćemo u nekom kratkom roku i sjesti i razgovarati o izmjeni procedure. Ali u kojem roku? Evo, mogu danas najaviti da će se početkom lipnja održati sastanak s ministrom pravde BiH i da će se raspraviti o pokretanju postupka izmjene sporazuma, poručio je Malenica.

Zoran Mamić pravomoćno je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. svibnja raspisao tjeralicu, nakon što se nije javio na izdržavanje kazne.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!