Godišnje izvješće o vjerskim slobodama američkog State Departmenta za prošlu godinu obuhvatilo je brojne incidente koji su se događali u Bosni i Hercegovini prema, uglavnom, predstavnicima manjinskih vjerskih zajednica, uključujući i harangu prema vrhbosanskome nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću, prenoseći njegove riječi o upućenim prijetnjama, piše Večernji list BiH.

Diskriminacija manjina

– U svibnju je kardinal Puljić, najviši katolički prelat u zemlji, održao misu zadušnicu za žrtve Bleiburga, gdje su jugoslavenski partizani ubili tisuće ustaških boraca povezanih s nacistima, koji su pobjegli od napredovanja komunističkih snaga, kao i nevine osobe, uključujući žene i djecu. Zbog ograničenja vezanih uz COVID-19, kardinal Puljić nije mogao otputovati u Bleiburg u Austriji na godišnju komemoraciju. Židovska zajednica, izraelsko veleposlanstvo u Tirani u Albaniji i Srpska pravoslavna crkva kritizirali su kardinalove planove da održi komemorativnu misu, koja je također izazvala značajne, ali mirne prosvjede u središtu Sarajeva. Novinari su izvijestili da je misa, koju je također prenosila regionalna televizijska postaja, uključivala molitvu za sve žrtve Drugog svjetskog rata, a nije bilo ni spomena ustaških vođa. Internetske novine izvijestile su da je u intervjuu lokalnoj katoličkoj radiopostaji “Marija” kardinal Pujlić rekao kako je primao prijetnje povezane s misom zadušnicom i da je njegova Crkva molila “za sve žrtve, a ne za ustaše ili kriminalce” – navodi se u izvješću State Departmenta o vjerskim slobodama za prošlu godinu. Istodobno, ovaj dokument navodi i kako u Sarajevu nisu uklonjeni nazivi objekata po Mustafi Busuladžiću, koji je bio simpatizer ustaškoga pokreta i antisemit. Skupština Sarajevske županije ponovno nije provela svoju odluku iz 2018. godine o promjeni naziva osnovne škole i ulice u Dobroševićima u općini Novi grad koja nosi ime Mustafe Busuladžića. Busuladžić je bio ustaški aktivist iz Drugog svjetskog rata koji je slavio Hitlera i bio poznat po svom antisemitizmu. I škola i ulica zadržali su Busuladžićevo ime – objašnjava se. Precizira se kako su vjerske skupine, u zajednicama u kojima su manjina, izvijestile da ih vlasti na svim razinama diskriminiraju u pružanju usluga i davanju građevinskih dozvola. Međureligijsko vijeće prijavilo je 14 djela vandalizma protiv vjerskih objekata, uključujući pucanje na križ na objektu katoličke crkve u Republici Srpskoj. Taj izgred nije rasvijetljen, a dogodio se u mjestu Bišnja kod Dervente. Vlasti su izvijestile kako nije bilo žrtava, a do kraja godine nisu uspjele identificirati nijednog osumnjičenika.

Dozvola nakon tri godine

U veljači prošle godine vandali su oštetili župnu kuću pored katoličke crkve Blažene Djevice Marije u Kotor Varoši. Policija je uhitila dvojicu osumnjičenih i protiv njih pokrenula kazneni postupak, ali daljnje informacije o slučaju nisu bile dostupne. U izvješću se navodi kako je konačno izdana dozvola Katoličkoj crkvi za gradnju objekta u Drvaru. Naime, 3. ožujka, tri godine nakon izvorne prijave, općinske vlasti u Drvaru izdale su lokacijsku dozvolu katoličkoj župi svetog Josipa u Drvaru za izgradnju pastoralnog i dobrotvornog centra na imanju u vlasništvu Katoličke crkve. Ova zajednica izvijestila je i kako od 2016. godine nije zasjedalo Povjerenstvo za provedbu ugovora sa Svetom Stolicom.

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!