Izložbom “Virtualizacija kao metoda zaštite kulturne baštine: od fragmenta k cjelini – od starog k novom” u utorak je u Franjevačkom muzeju i galeriji (FMG) Široki Brijeg obilježen Međunarodni dan i Europska noć muzeja 2021. godine.

Na izložbi je u virtualnom okruženju predstavljeno devet stećaka s područja Hercegovine i primorja, koji su kategorizirani kao nacionalni spomenici, ali i spomenici svjetske baštine. Radi se o stećcima s lokaliteta Pišković, Slavić, Dilić, Ričina, Mokro, Rostovo, pod Sekulanom, Koposici, Ocevlje i Maculje.

Organizatori su istaknuli kako ovom digitalnom izlagačkom praksom namjeravaju predstaviti jedan mali dio lokalne prošlosti te na taj način ujediniti udaljene vremenske silnice, spojiti različite tehnologije ljudskog stvaralaštva, prožeti drugačije načina življenja, ali i ujediniti ih u jednom prostoru.

Povjesničarka umjetnosti i kustosica projekta Danijela Ucović kazala je kako je cilj projekta poduprijeti znanje i edukaciju o stećcima.

Bez obzira što se o njima puno zna i piše, stećci su i dalje za širu javnost nepoznanica, a da je to tako ukazuju brojne nekropole koje su ugrožene i od prirodnog i od ljudskog faktora. Zato ovom izložbom želimo što više informirati ljude o stećcima, a koji su zaista prekrasan i jedinstven spomenik autohtone lokalne baštine, istaknula je Ucović u razgovoru za Fenu.

Dodala je kako ovakav vid izložbe još uvijek nije u pravom smislu zaživio na našem području.

Iako ovakve izložbe nisu nešto novo, mi ih ovdje možemo smatrati iskorakom i novom pojavom, a sve ono što je novo intrigira ljude i, naravno, onda s takvim interesom dolazi i poznavanje stećaka i njihovih karakteristika, razmišljanje o njima i nekim stvarima koje još uvijek nisu znanstveno dokazane. Reakcija publike na ovakvu vrstu izložbe je pozitivna, ljudi to vole vidjeti i zanimljivo im je jer su to nekakvi novi načini pogleda na predmete, izložbu i slično, kazala je Ucović.

Podsjetila je kako na području BiH postoji oko 70.000 stećaka, a pretpostavlja se da ih je bilo puno više.

Prva cjelokupna virtualna izložba u Širokom Brijegu

Profesor na Akademiji likovnih umjetnosti Široki Brijeg i vanjski suradnik Franjevačkog muzeja i galerije Josip Mijić kazao je kako ovo nije prvi put da se u širokobriješkoj galeriji organizira virtualna izložba, ali je prvi put izložba u cijelosti virtualna.

Fotografije stećaka preko fotogrametrijskih programa “Meshroom” i “Reality capture” pretvorene su u trodimenzionalne oblike koji su uz pomoć aplikacije “Arloopa” virtualno postavljeni u Galeriji.

Kada uđete u prostor ništa konkretno nećete vidjeti osim postamenata i markera koji uz pomoć aplikacije aktiviraju virtualne, trodimenzionalne oblike. Mislim da će u budućnosti virtualne izložbe, ali i virtualni život sve više uzimati maha, jer već postoje platforme gdje možete virtualno biti i živjeti, kazao je Mijić.

Podsjetio je da pored virtualne izložbe stećaka posjetitelje u prizemlju Galerije mogu pogledati stalni postav i riznicu.

Oni su također virtualizirani i mogu se na taj način pogledati i na službenoj internetskoj stranici naše galerije. Osim toga, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana i Europske noći muzeja danas je održano predavanje o proširenoj stvarnosti u likovnoj umjetnosti, a sutra u 16 sati održat će se radionica o fotogrametriji, odnosno o tome kako fotografije pretvoriti u trodimenzionalne oblike i podići na određenu platformu, kazao je Mijić.

Izložba “Virtualizacija kao metoda zaštite kulturne baštine: od fragmenta k cjelini – od starog k novom” ostat će otvorena do 16. lipnja 2021. godine.

Inače, iz Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg kazali su kako već peti put sudjeluju na manifestaciji Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, s temom “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”, u organizaciji Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM).

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!