Ročište bivšem treneru Dinama Zoranu Mamiću na Sudu BiH bilo je zakazano za 15 sati i odlučivalo se jesu li ispunjeni zahtjevi za njegovo izručenje Hrvatskoj, doznaje se u srijedu.

Nakon ročišta odlučeno je da Mamić ostaje na slobodi, ali su mu ipak određene mjere zabrane. Morao je predati dokumente i od sada se jednom tjedno mora javljati policiji, prenosi Dnevni avaz.

S obzirom na to da Hrvatska još nije poslala zahtjev za izručenjem, sud o tome danas nije ni odlučivao.

Mamića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u jutarnjim satima priveli u Međugorju, a nakon kaznene obrade u sjedištu te policijske agencije izručen je Sudu BiH u Sarajevu, kamo je nešto prije podneva stigao u pratnji odvjetnika.

Pred sucem Brankom Perićem Mamić je trebao dokazati kako posjeduje državljanstvo BiH, jer je to jedina je zakonska zapreka njegovu izručenju drugoj državi.

U Sarajevo je stigao i Zoranov brat Zdravko, bivši čelnik Dinama, koji je također bjegunac od hrvatskog pravosuđa i živi u BiH.

On je kazao kako je privođenje njegova brata “očekivana i normalna situacija” s obzirom da je Hrvatska za obojicom raspisala tjeralice, ali da očekuje Zoranovo puštanje na slobodu kako bi se zajedno vratili u Hercegovinu.

“Mi smo već tražili da se čitav proces odvija u BiH i očekujemo da će do toga doći. I Zoran i ja, kao državljani BiH, izjasnili smo se gdje želimo. Čekamo da se sve ovo završi i da Hrvatska ustupi predmet”, kazao je Zdravko Mamić za portal “Dnevnog avaza”.

Zoran Mamić je pravomoćnom presudom Vrhovnog suda Hrvatske osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz “Dinama”, a nakon što se nije javio na izdržavanje kazne Županijski sud u Zagrebu za njim je 12. svibnja raspisao međunarodnu tjeralicu.

Hrvatskoj sada ostaje jedino da od BiH zatraži preuzimanje presude izrečene Mamiću, odnosno izvršenje zatvorske kazne koja mu je dosuđena. U takvom bi slučaju presudu Vrhovnog suda Hrvatske morao potvrditi Sud BiH, nakon što provjeri je li ona sukladna zakonima u toj zemlji.

Prema odredbama međudržavnog sporazuma o pomoći u kaznenim stvarima, kazna koju bi Mamić izdržavao u BiH može biti ista kao ona izrečena u Hrvatskoj ili manja, a ne može se povećati.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!