Usprkos tome što je pandemija korona virusa ogroman izazov za poduzetnike i činjenici da su u vrijeme pandemije mnogi obrti i tvrtke zatvorili vrata, postoje i oni koji su  se upravo u ovom razdoblju odlučili za podizanje novih poduzetničkih pothvata.

Jedne od takvih su  studentice Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Ivona Vlaho, Ivana Raos i Iva Maglica.

Njih tri su prepoznale kako u doba pandemije raste potražnja za domaćim i zdravim proizvodima. Stoga su odlučile iskoristiti znanje stečene na fakultetu  i na tržište plasirati jedan inovativan proizvod.

Riječ je o proizvodu zvan „Ineqo“. To je napitak na bazi aronije, đumbira i limuna.

„Aronija je jedna od najzdravijih biljaka te se zadnjih godina dosta koristi. Limun je sinonim za vitamin C, a đumbir je poznat da ublažuje bolove gripe i prehlade te su ta tri sastojka bogata vitaminima“, ističe Ivana Raos i dodaje kako su zamislile da će se proizvod koristiti kao jednokratna doza, te je dovoljan za trodnevnu količinu vitamina za organizam.

Za naziv su se odlučile jer latinska riječ “inaequo“ znači uravnotežiti se, balansirati.

„Primijetile smo da se ovim teškim vremenima posebno istaknula potreba za proizvodima koji imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje i imunitet“, dodaje Iva Maglica.

Svoju poslovnu ideju su predstavile na fakultetu, gdje je ista vrlo dobro prihvaćena od strane profesora.

Pozitivne kritike su im bile vjetar u leđa, te su odlučile svoj napitak ponuditi na tržište, a za privlačenje kupaca koristile su društvene mreže.

Već u samom startu ostvarile su suradnju sa OPG-om „Zvjezdana plantaža“ iz Kiseljaka koji se bavi organskim uzgojem i preradom aronije.

Iako je riječ o relativnom novom proizvodu već su uspjele osigurati značajnu proizvodnju.

„Oko 2000 proizvoda napravimo na mjesečnoj razini, a mogu se naručiti i online na stranici „Zvjezdana plantaža“, te putem Instagrama i Facebooka, a cijena jednog INEQO proizvoda je tri konvertibilne marke“, objašnjava Ivona Vlaho.

Maglica dodaje kako im je posao dobro krenuo te su se upravo preselile u novi prostor.

„Planiramo širiti proizvodnju, nove okuse i proizvode“, kaže Maglica.

Za svoj proizvod govore da je u potpunosti prirodan, a o njegovoj učinkovitosti rađena su i manja ispitivanja.

Djevojke kažu kako napitak kojeg nude na tržište ima blagotvoran utjecaj na zdravlje i imunitet.

Iako Ivona, Ivana i Iva dolaze iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, točnije iz Ljubuškog, Kiseljaka, i Žepča, odlučile su da će im glavno sjedište proizvodnje biti u Mostaru.

„Mostar nas je povezao, tako da tu ostajemo“, objašnjava Vlaho.

Mlade poduzetnice ističu kako se na ljeto mogu očekivati njihovi novi proizvodi, sa novim okusima, a jedan od idućih planova im je pokušati svoje proizvode plasirati na police trgovačkih lanaca u Bosne i Hercegovine.

Autorica: Gordana Ilić

Ovaj članak je napisala Gordana Ilić u sklopu projekta „Osnaživanje žena u medijima“a koji je podržan u okviru “Žene na izborima u BiH”

Projekt „Žene na izborima u BiH“ financira Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH. Sadržaj ovog članka, kao i stavovi izneseni u članku, ne odražavaju nužno stavove Vlade Švedske, niti UNDP-a.

error: Content is protected !!