Davis Cup reprezentativac Bosne i Hercegovine, Ljubušak Tomislav Brkić, je jesenas ušao među 100 najboljih svjetskih igrača u parovima, a otad je njegov rejting stalno rastao pa je trenutno 66. igrač u parovima.

To je najbolji plasman jednog bosanskohercegovačkog tenisača u parovima ikad.

Igra sa Ćaćićem

On se prije nešto više od godinu i pol dana potpuno posvetio igranju parova i ova odluka se čini kao pun pogodak. Pogotovo što djeluje da bi najbolji rezultati tek mogli doći.

 – Super ide, ima godinu i pol do dvije da igram samo parove. Prije toga sam igrao singl i parove, što je dosta teže jer treba igrati po dva meča zaredom. Zato sam se odlučio prebaciti potpuno na parove, priča Tomislav Brkić koji je 9. ožujka napunio 31 godinu.

 – Igrač u parovima može druže trajati. Osim toga u Davis Cupu, igrajući za reprezentaciju, sam imao neke dobre mečeve. U parovima sam se uvijek dobro osjećao.

Brkić u posljednjih godinu dana igra ATP turnire i njegov ranking na ATP listi stalno raste. Zajedno s partnerom Nikolom Ćaćićem (Srbija) je u ožujku osvojio turnir u Buenos Airesu, igrali su finale u Marbelli (Španjolska) i polufinale u Beogradu.

 – Nadam se da neće biti povreda i da će se tako nastaviti ovog ljeta. Najgora opcija je povrijediti se, ne igrati, a ranking vam pada. Ovog tjedna igramo turnir u Ženevi (Švicarska), a uskoro slijedi i nastup na Roland Garrosu gdje se nadamo najboljem rezultatu, govori Brkić.

Stalna borba

Njegov partner Nikola Ćaćić je 49. na ATP listi u parovima.

 – Znamo se od juniorskih dana, igrali smo i prije, ali ove sezone smo odlučili krenuti zajedno u natjecanja i zasad jako dobro funkcioniramo. Rezultati to pokazuju. Osjetili smo da možemo dosta napredovati, to smo i pokazali u nekim mečevima s najboljima ove sezone, kaže Brkić.

Ipak skupljanje bodova za što povoljniju poziciju na ATP listi je stalna borba.

 – U parovima je dosta teško skupljati bodove i napredovati. Trenutno nemamo taj ranking da možemo igrati ATP 500 i ATP 1000 turnire. Prolaz prvog kola na ATP 250, koje mi igramo, nosi 45 poena, a na ATP 500 je to 90 poena. Tako da nam treba dosta vremena i dobrih rezultata za pomak. Nadam se da se spustim na listi ispod 50. mjesta, a da Ćaćić bude slično plasiran, da bi onda mogli igrati i jače turnire, priča Brkić.

On se potpuno posvetio parovima i ranking u singlu mu je, logično, pao.

 – Više ne mogu ući u jake singl turnire, tako da nema smisla da sad opet igram futures turnire, a zanemarim parove. Zasad mi ovdje ide dobro i nemam razloga vraćati se na taj nivo, kaže Brkić čiji rezultati ukazuju da je uzeo pravi smjer u svojoj teniskoj karijeri.

 – Trebalo je donijeti neku odluku. Dosta mi je pomogao Marin Čilić da uđem u konkurenciju jer sam igrao nekoliko turnira s njim i tako imao priliku osvojiti poene za pomak. Nadam se da ćemo igrati još neke turnire zajedno, ogromna mi je čast igrati s njim, zaključio je Tomislav Brkić.

Očekuje se meč sa Peruom

Davis Cup reprezentacija BiH je prošlog rujna trebala u Limi igrati s Peruom za plasman u Svjetsku grupu Davis Cupa, ali je ovaj meč odgođen radi pandemije.

 – I dalje ovisi kakva će situacija biti. Nadam se da ćemo imati priliku plasirati se u Svjetsku grupu, a meč bi se sad možda mogao igrati i na neutralnom terenu, kaže Brkić koji u reprezentaciji parove igra sa Mirzom Bašićem.

Veliki rezultat

Brkić je najbolje plasirani bh. tenisač u parovima ikad.

 – Neki ljudi nemaju percepciju što to znači biti u Top 100 u tenisu, ali biti npr. 90. igrač je veliki rezultat. Veliki je broj tenisača na svijetu. Ima dosta igrača koji se mogu probiti u parovima, ali treba donijeti tu odluku da se tome posvete jer treba dosta truda i vremena da se osvoje bodovi, kaže Brkić.

Autor: Ersan Bijedić / Dnevni list
Izvor: Ljportal.com

error: Content is protected !!