Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) je tijekom drugog zasjedanja u Sarajevu donijelo odluku o imenovanju nositelja pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini.

Imenovani su – Bajro Avdić, na poziciju predsjednika Općinskog suda u Mostaru; Vesna Bjelošević, na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Zeničko-dobojske županije; Redžo Delić, na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Zeničko-dobojske županije; a Sanja Hodžić, na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Srednjobosansk županije.

Istovremeno, Aleksandar Kontić je imenovan na poziciju sudca Općinskog suda u Livnu; Amra Hodžić-Zećo, na poziciju sudca Općinskog suda u Sarajevu; Kenan Hodžić, na poziciju sudca Općinskog suda u Sarajevu; dok je Melisa Bandić imenovana na poziciju dodatnog sudca Općinskog suda u Sarajevu.

Također, Azmira Mejrušić je imenovana na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Doboju; Slavko Krulj, na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Doboju; Gordana Šalvarica, na poziciju zamjenika glavnog tužitelja Okružnog javnog tužiteljstva u Trebinju; a Dragomir Obradović,  Tatjana Stupar i Jelena Božić, na pozicije sudca Okružnog suda u Banjoj Luci. 

Na poziciju tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine imenovan su Jasmin Šoše i Mladen Vukojičić, dok je Alisa Musić imenovana na poziciju sudca Osnovnog suda Brčko Distrikta BiH.

Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa s radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.

Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova.

Novoimenovani nositelji pravosudnih funkcija će stupiti na dužnost 14. lipnja 2021.godine, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

Izvor:pogled.ba