Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Hidajet  Bišćević ocijenio je u četvrtak u Subotici da je opterećujuće što u Srbiji postoji negativna percepcija o Hrvatima, zbog čega je hrvatska manjina pred velikim izazovima. 

“Smeta činjenica, otvoreno ću reći, da se o Hrvatima u Srbiji govori samo kada se nešto negativno dogodi, ili se ima predodžba o negativnom događanju“, izjavio je veleposlanik poslije posjeta institucijama hrvatske manjine.

Dodao je kako smatra da pred hrvatskom manjinom stoje veliki izazovi i da je na sastancima s vodstvom zajednice bilo riječi o načinima poboljšanja njihova položaja, prije svega zastupljenosti u srbijanskim državnim institucijama.

“Zajednički ćemo to diplomatskim kanalima i drugim putovima, uz pomoć Hrvatske, nastojati riješiti, jer je to pitanje stalno na dnevnom redu bilateralnih sastanaka“, rekao je Bišćević.

Po njegovim irjeima, hrvatski ministar vanjskih poslova uputio srbijanskom kolegi pismo s pozivom na suradnju i rješavanje otvorenih pitanja, i da se odgovor još uvijek čeka.

“Mi u Hrvatskoj ne skrivamo da je naš strateški interes prijateljska, dobrosusjedska Srbija. U tom smislu nastojimo da se neka otvorena pitanja riješe na vrijeme da ne bi postala zapreka u nekom pregovaračkom procesu Srbije s EU. Za to ostajemo otvoreni za suradnju“, rekao je Biščević.

On je u Subotici posjetio Novinsko izdavačku ustanovu “Hrvatska riječ“, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

“Ovom posjetom veleposlanik je poslao poruku i dokaz da Hrvatska intenzivno i kontinuirano brine o Hrvatima u Srbiji i da se ta podrška nastavlja“, rekla je poslije razgovora predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov je naveo da visoko cijeni gestu veleposlanika i njegovih suradnika ta da vjeruje u  intenziviranje komunikacije s hrvatskom diplomacijom u Srbiji.

“Nadamo se nastavku potpore matične domovine hrvatskoj zajednici i stalnom djelatnom interesu za njihov položaj“, dodao je Žigmanov, ponavljajući kao ključni problem isključenost hrvatske manjine iz društvenog i političkog života Srbije.

Bio je to prvi službeni Biščevićev posjet institucijama hrvatske manjine i DSHV-u od preuzimanja dužnosti u Srbiji u svibnju 2020.

Izvor:pogled.ba