U Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice ušle su inspekcije Ministarstva zdravstva, financija i HZZO-a kako bi se rasvijetlile moguće nepravilnosti za koje je pojedine liječnike optužila sada već bivša predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju Dijana Zadravec. Istodobno, cijela priča sve više dobiva i političku dimenziju.

Smijenjena je, među ostalim, zbog nanošenja štete ugledu bolnice u kojoj je obnašala visoku funkciju. Sada stižu optužbe da Dijana Zadravec šteti i svojoj stranci.

– Situacija u Vinogradskoj bolnici i sve ono što se tamo događa i ponašanje gospođe Zadravec sasvim sigurno nanosi štetu HDZ-u, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Kontaktirali smo s Dijanom Zadravec i zamolili je za izjavu, na što je isprva pristala. No, nakon određenog vremena nazvala je i odbila dati izjavu, uz objašnjenje da je na bolovanju i lošeg zdravstvenog stanja.

Vatavuk: Inspekcija će utvrditi je li KBC Sestre milosrdnice leglo kriminala

V.d. ravnatelja KBC-a Zoran Vatavuk ističe da je osigurano pružanje radioloških usluga onkološkim i drugim pacijentima na sve tri lokacije KBC-a te dovoljan broj radiologa za redovito funkcioniranje cijelog bolničkog sustava.

Nakon što je dosadašnja predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i interventnu radiologiju Dijane Zadravec optužila neke liječnike iz Vinogradske za sudjelovanje u kriminalnim radnjama, v.d. ravnatelja Zoran Vatavuk u priopćenju ističe da su uz pomoć Ministarstva zdravstva pokrenute kontrole i inspekcijski nadzori dosadašnjeg poslovanja u KBC-u kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari.

– Naša zakonska, ali i moralna obveza je utvrditi sve činjenice koje će potvrditi ili opovrgnuti navode dosadašnje predstojnice Dijane Zadravec. Ne možemo bez dokaza samo na temelju glasina nositi stigmu legla kriminala, kako nas se želi prikazati u javnosti, ističe u priopćenju.

To je, dodaje Vatavuk, ujedno i odgovor na javno izrečene optužbe bivše predstojnice.

Posebno ističe da se svi radni procesi provode uobičajenim tijekom, posvećeni potrebama i interesima pacijenata.

Odlukom ministra zdravstva Vilija Beroša u bolnicu su upućeni zdravstvena inspekcija Ministarstva, a zatraženi su kontrola i nadzor Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje koji trebaju detaljno ispitati dosadašnje poslovanje. Uz to od Ministarstva financija zatraženo je obavljanje proračunskog nadzora, odnosno kontrola trošenja sredstava hrvatskih poreznih obveznika.

– Sve inspekcije su sad tamo, rade svoj posao i očekujem određena izvješća koja će mi ukazati što se tamo doista zbiva. Postoje određen naznake da postoje nekakve nezakonite radnje, sve ćemo ispitati i postupati ćemo promptno, rekao je Vili Beroš, ministar zdravstva.

– Bitno je to raščistiti radi očuvanja ugleda KBC-a i svih naših zaposlenika, jer samo utvrđivanje istine s kojom ćemo obavijestiti hrvatsku javnost može donijeti potrebni mir našim djelatnicima i sigurnost našim pacijentima, kaže Vatavuk.

 Medije i javnost zamolio je da pričekaju nalaze navedenih inspekcija i nadzora jer će se tek tada moći istupiti s potpunim informacijama.

– Do tada sam zamolio sve naše zaposlenike da se suzdrže od svega što može narušavati radnu atmosferu i nanositi štetu njima i njihovim kolegicama i kolegama, kao i našoj ustanovi kojoj su desetljećima ugled gradile generacije zdravstvenih djelatnika, poručuje Vatavuk.

Objavljen natječaj za novog ravnatelja

Situaciju u bolnici predsjednik Milanović nazvao je “katastrofalnim primjerom nemara” i “krivog upravljanja”. Smatra da je predsjednik Vlade sve mogao riješiti prije.

– Ne bih upotrijebio riječ krivac, ali on je to mogao riješiti jednim telefonskim pozivom. Jednim. I nitko ne bi išao u zatvor, nitko ne bi bio ojađen, uništen. Ali netko je morao odgovarati. Netko je tu kriv. Netko je tu jako kriv. Ja ne znam tko, ali netko od te dvije strane je jako kriv, rekao je Zoran Milanović, Predsjdnik Republike.

Predsjednik Vlade odgovara da je za pitanje utvrđivanja odgovornosti mjerodavna inspekcija.

– Pitanje o bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi se ne rješavaju telefonskim pozivom premijera. Ako netko rješava pitanja telefonskim pozivom, koje je apsolutno van nadležnost bilo koga tko je predsjednik Vlade, onda je to indikativno o metodi upravljanja, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U međuvremenu, objavljen je i natječaj za novog ravnatelja bolnice.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!