Prosvjedima pogođena Kolumbija zatražit će od Južnoameričke nogometne konfederacije (CONMEBOL) odgodu Copa Americe, turnira za naslov nogometnog prvaka Južne Amerike, sve dok ne bude moguć povratak navijača na stadione, izjavio je u četvrtak kolumbijski ministar sporta Ernesto Lucena.

Kolumbija je sudomaćin Copa Americe s Argentinom, u čijem bi glavnom gradu Buenos Airesu 13. lipnja trebala biti odigrana prva utakmica. Ovo je prvi slučaj u 105-godišnjoj povijesti natecanja da će se turnir igrati u dvije države.

Kolumbija je trebala ugostiti 15 utakmica, uključujući i finale u Barranquilli 10. srpnja, dok je predviđeno da se u Argentini odigra 13 dvoboja.

Ranije tijekom ovog tjedna Argentina je ponudila da sama bude domaćin turnira, nakon što su se Kolumbijom proširili protuvladini prosvjedi u kojima je ubijeno najmanje 15 osoba.

CONMEBOL je neke utakmice već prebacio iz Kolumbije u Paragvaj i Ekvador.

Prosvjedi zbog siromaštva, policijskog nasilja, nejednakosti i nedostupne zdravstvene zaštite počeli su krajem travnja, a sindikati su najavili masovne prosvjede za 26. i 28. svibnja.

– Kolumbijska vlada će službeno zatražiti odgodu Copa Americe preko Kolumbijskog nogometnog saveza. Smatramo da je najvažnije za događaj takvog značaja nazočnost gledatelja, izjavio je Lucena, koji smatra da bi turnir trebalo odgoditi sve dok na stadioni ne budu ispunjeni barem do polovice kapaciteta, a vjeruje da bi se za to mogli stvoriti uvjeti do kraja godine.

Konačnu odluku donijet će CONMEBOL.

Copa America je trebala biti odigrana 2020., ali je odgođena zbog izbijanja pandemije Covida-19.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!