Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije “Brzi odgovor 21” na Dan visokih zvanica.

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. svibnja do 2. lipnja. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Europu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će sudjelovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vježbom “Branilac Europe 21” šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

Ministar obrane BiH Sifet Podžić kazao je danas da su svi izazovi koje vježba zahtijevala savladani i ciljevi ispunjeni te je čestitao sudionicima na uspješno odrađenim zadacima.

Sudionici, kazao je, nisu samo oni koje je zvanice i šira javnost imala priliku vidjeti na poligonu, nego i mnogo veći broj onih koji su bili uključeni u planiranje pripremu od Banje Luke, Sarajeva, Stuttgarta i Washingtona.

Komandant Američkih kopnenih snaga za Europu i Afriku general Christopher Cavoli izrazio je zadovoljstvo napretkom napravljenim u BiH, dodajući da nije lako organizirati ovakvu vježbu te da su Oružane snage BiH uradile dobar posao.

– Tijekom vježbe smo prikazali pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati tko su pripadnici Oružanih snaga BiH, a tko Vojska SAD-a. Ove vježbe su važne da bi doprinijele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i stabilnosti u regionu – naglasio je.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson naglasio je da je ovo najveće angažiranje trupa Vojske SAD-a još od misije EUFOR-a i pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH.

Podvukao je da snaga uvijek leži u jedinstvu, a ovakve vježbe grade interoperabilnost i osiguravaju ono što nazivamo sigurnost, dodajući da je to bilo polaganje temelja na kojima je BiH počela graditi svoju sigurnost.

– Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi – stava je Nelson, kazavši da su SAD ponosne na napredak BiH te da će ostati posvećen i snažan partner BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

IZVOR:POGLED.BA