Sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući o prijedlogu Tužiteljstva donijelo je rješenje kojim je određen jednomjesčni pritovor za Nedeljka Lizdeka.

Pritvor prema tom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 18.6. ove godine ili do nove odluke Suda.

Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga, odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak, zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, sudionike ili prikrivače te zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Nedeljko Lizdek osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima teško ubojstvo iz člana 125. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZ RS) i dogovor za izvršenje krivičnog djela iz člana 364. KZ RS, a sve u vezi sa članom 7. stav 2. točka b) Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Suda BiH.

Podsjetimo, Nedjeljko Lizdek je član kriminalne grupe Darka Eleza. Sudjelovao je u više teških kaznenih djela. U MUP-u Republike Srpske je potvrđeno da je Lizdek osumnjičen da je počinio kazneno djelo organiziranog kriminala u vezi s ubojstvom Siniše Miličevića Tigra koji je 31. svibnja 2018. ubijen u sačekuši na Dobrinji.

Na teret mu se stavlja i organizirani kriminal u vezi s planiranjem likvidacija Zlatana Ćuka i Miloša Božovića iz Bijeljine. Za ista djela osumnjičen je i Darko Elez, koji se odlukom Suda BiH nalazi u pritvoru. Lizdekov branitelj, odvjetnik Aldin Lejlić kazao je da je njegov klijent tijekom saslušanja negirao umiješanost u navedena krivična djela.

/HMS/