O cijepljenju i cjepivima vjerojatno već mnogo znate, bilo da ste se odlučili za cijepljenje ili ipak ne želite primiti niti jedno cjepivo. Bez obzira na osobni izbor, mnogi se pitaju što je s djecom, jesu li cjepiva sigurna za najmlađe članove obitelji?

U Americi je već dopušteno cijepljenje određenih uzrasta jer je Agencija za hranu i lijekove Sjedinjenih Američkih Država odobrila cjepivo za mlađe adolescente, što znači da djeca od 12 godina sada imaju mogućnost cijepiti se protiv koronavirusa. No, što je s još mlađom djecom koja svakodnevno idu u vrtić i škole i riskiraju zarazu koju onda mogu prenijeti i na ostale članove obitelji?

Roditelji mlađe djece pitaju se kad njihovo dijete može dobiti cjepivo. Odgovor je jednoglasan: studije cjepiva za mlađu djecu su u tijeku, a rezultati će vjerojatno biti početkom jeseni.

Ipak, prošlog je tjedna Agencija za hranu i lijekove zatražila hitnu uporabu cjepiva Pfizer-BioNTech za adolescente od 12 godina pa nadalje. Smatraju da će ovakav razvoj događaja pomoći da se što prije vrati osjećaj normalnosti u zajednice i da se ponovno otvore škole i sportske aktivnosti koje su ograničene zbog trenutne pandemije.

Ostala cjepiva protiv koronavirusa za mlađe adolescente i dalje se ispituju, a trebala bi se odobriti tijekom sljedećih nekoliko mjeseci. Međutim, najmlađa djeca morat će čekati duže, barem do početka jeseni ili do kraja godine jer studije za ovu dobnu skupinu tek kreću.

Ovo je trenutno stanje s cjepivima protiv COVID-19 virusa za djecu i adolescente.

Cjepivo za adolescente od 12. do 16. godine

Pfizer-BioNTechTrenutno odobreno – studije su pokazale da je cjepivo imalo visoku učinkovitost protiv simptomatske infekcije koronavirusom u ovoj dobnoj skupini.

Moderna-NIAIDNije odobreno – moguće odobrenje za hitne slučajeve, a u ranoj analizi rezultata pokazalo se da je cjepivo imalo učinkovitost od 96% protiv simptomatske infekcije koronavirusom u ovoj dobnoj skupini.

Johnson&Johnson (Janssen): Nije odobreno – kliničko ispitivanje u tijeku, tvrtka je u travnju proširila svoje ispitivanje cjepiva na djecu od 12 do 17 godina, ali rezultati još nisu objavljeni.

Oxford-AstraZeneca: Nije odobreno – istraživanje započeto u veljači da se procijeni je li cjepivo presnažno za djecu od 6. do 17. godine. Nakon upozorenja Europske agencije za lijekove o mogućim ugrušcima, istraživanje je pauzirano.

Cjepivo za djecu od 2. do 11. godine

Pfizer-BioNTechNije odobreno – moguće odobrenje za hitnu uporabu, odobrenje se očekuje u rujnu.

Moderna-NIAIDNije odobreno – moguće odobrenje za hitne slučajeve, nije navedeno kad će tvrtka imati rezultate ovog, ali ako slijedi Pfizer, bit će do rane jeseni.

Johnson&Johnson (Janssen): Nije odobreno – trenutno nema informacija o rezultatima za ovu dobnu skupinu.

Oxford-AstraZeneca: Nije odobreno – istraživanje za procjenu je li cjepivo presnažno za djecu od 6. do 17. godine, je pauzirano nakon upozorenja Europske agencije za lijekove o mogućim ugrušcima.

Cjepivo za djecu od 6 mjeseci do 2. godine

Pfizer-BioNTechNije odobreno – moguće odobrenje za hitnu uporabu do kraja 2021. godine, probno ispitivanje dječjeg cjepiva u tijeku.

Moderna-NIAIDNije odobreno – moguće odobrenje za slučaj nužde do kraja 2021., probno ispitivanje dječjeg cjepiva u tijeku.

Johnson&Johnson (Janssen): Nije odobreno – trenutno nema informacija o rezultatima za ovu dobnu skupinu.

Oxford-AstraZeneca: Nije odobreno – trenutno nema informacija o provedenom ispitivanju za ovu dobnu skupinu.

/HMS/

error: Content is protected !!