Popuštanju protuepidemijskih mjera u Sloveniji zbog padajućeg trenda novih zaraza razveselili su se i ljubitelji sporta jer od danas nakon 440 dana opet događaje mogu pratiti i uživo, a posebna pažnja usmjerena je na večerašnju utakmicu na kojoj se odlučuje o prvaku u završnici nogometnog prvenstva.

U Mariboru koji ima najtrofejniji klub, ali prvenstvo nije osvojio već nekoliko godina, velika je pomama navijača za ulaznicama i redovi pred jedinim mjestom u gradu gdje se mogu kupiti, pred večerašnji susret u kojemu se “ljubičasti” iz grada na Dravi susreću s Murom, “crno-bijelima” iz Murske Sobote, javljaju slovenski mediji.

Ulaznice neće moći dobiti svi zainteresirani jer odlukom vlade svaka druga stolica na tribini mora biti prazna, kako bi se spriječilo širenje zaraze, a osnovna protuepidemijska pravila ostaju i za neke druge djelatnosti za koje je vlada zadnjom odlukom ublažila mjere, poput većih organiziranih okupljanja, sajmova i kongresnih skupova.

U večerašnjem nogometnom “derbiju” u prednosti je Maribor kojeg u završnici sezone vodi nekadašnji trener Rijeke Simon Rožman jer mu je za naslov prvaka dostatan jedan bod, dok Mura koju vodi nekadašnji legendarni prvotimac Maribora Ante Šimundža može po prvi put postati prvakom samo ako pobijedi i osvoji sva tri boda.

Slovenska vlada objavila je u subotu da je u zadnja 24 sata potvrđeno 319 novih zaraza koronavirusom, pri čemu je 10,1 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a od posljedica covida-19 umrla je samo jedna osoba.

I ostali podaci govore o stišavanju trećeg vala epidemije i skoroj “zelenoj fazi” u kojoj bi došlo do novih popuštanja mjera.

Prema procjenama, to bi se moglo dogoditi već idućeg tjedna kad prosječni broj dnevnih zaraza u posljednjih sedam dana padne na manje od 300, a trenutno je na 356.

Poboljšava se i stanje u bolnicama, gdje je trenutno 319 covid pacijenata, od čega njih 102 na intenzivnim odjelima.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije i u susjednim državama Slovenija sve više olakšava i režim ulaska u zemlju, pa tako od danas oni koji dolaze iz Mađarske, a cijepljeni su barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19, više ne trebaju negativan test niti im se određuje karantena.

Sa “crvene” liste epidemiološki rizičnih destinacija Slovenija je skinula i austrijsku pokrajinu Gradišće, susjednu talijansku pokrajinu Friuli-Giulia, Molise i Sardiniju, a od čeških upravnih jedinica Severovyhod.

No, na novom je popisu Albaniju, Dansku i Slovačku odredila kao “crvene” destinacije, kao i dio Norveške, uključujući prijestolnicu Oslo.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!