Ispred Klenovice, stoljećima staroga ribarskoga mjesta podno Kapele, usidrio se otočić Sv. Anton. Kao savršena nadopuna šetnice uz more koja se pruža od samoga središta Klenovice do susjednog mjesta – Krmpotske Smokvice. No nije mu bilo suđeno da ostane otočić, pa je pred 40-tak godina postao poluotokom.

– Uživamo, šetamo cijelom okolicom, rekla je Ljiljana Bilić.

– Odemo gore do Velebita, do Smokvice, a ljeti skačemo sa stijena i kupamo se, dodao je Ferdo Bilić.

Nakon više od trideset godina provedenih u Švicarskoj, Ljiljana i Ferdo doselili su se u Klenovicu. Ona je bila ostvarenje njihovih snova.

– Ovdje nam kao u raju, ovdje nam je nešto posebno, istaknuo je Ferdo Bilić.

Gotovo svakoga dana prošeću otočićem. 

– Klenovica je prekrasno, manje turističko mjesto, koje se diči svojom ribarskom tradicijom. Znači, ako dođete u centar Klenovice, odmah se osjeti taj ribarski duh, cijelo selo je praktički vezano uz more, ali samim tim, proizlazi iz te činjenice jedan veliki broj odličnih ribljih restorana, naglasio je direktor TZ Novi Vinodolski Vladimir Butković.

Klenovari ga zovu – mali škoj.

– Do maloga škoja, plivali smo, svaki dan se plivalo i skakalo, iako je izvor, skakali smo u more, poručio je ribar Viktor Cvitković.

Nema stanovnika koji nije plivao do škoja. A kada je škoj postao poluškoj – štitio je klenovarske plaže i luku za velikih nevera.

– Meni bi bilo bolje da je ono otvoreno, pogotovo sada kad sam penzioner, kad me uhvati bura, onda moram ići izvana, ali dobro, snalazimo se, dodao je Cvitković.

Klenovica danas ima tristotinjak stanovnika. Ribarstvo više nije glavni izvor prihoda.

– Tu su bila četiri ribarska broda i dva privatna, mislim od profesionalnih ribara, a sad je ostao samo jedan mali privatni brod. Svaka kuća imala je i po dva i po tri ribara, rekao je

 I prije Viktora – u familiji su bili ribari, i njegov je sin krenuo njegovim stopama.

– Dugo je on sa mnom ribario možda i petnaest, dvadeset godina, onda je otišao, kazao je Cvitković.

I dok je ribara sve manje, turista je sve više iz godine u godinu.

– Naši gosti dolaze u pravilu još uvijek zbog sunca i mora, ali sastavni dio mora i sunca je kvalitetna plaža i to se upravo dogodilo tu u Klenovici. Spoj otočića s kopnom formirao je jednu prekrasnu plažu koja je naravno, uz aktivnosti Grada Novi Vinodolski, kroz dohranu, postala prekrasnim motivom za kupanje i boravak turista koji dolaze u Klenovicu, naglasio je Butković.

A otočić Sv. Antona, čuva ih svojim svjetionikom, baš kao što čuva i Klenovicu, njezin bezvremenski način života i ribarsku tradiciju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!