U etnologiji pak varaždinskoga kraja često se pojavljuje – buča, povrće iz čijih se visokovrijednih koštica proizvodi ulje. Iako je bučino ulje često na stolovima domaćih i europskih kontinentalnih regija, u Varaždinskoj županiji stvorili su od njega – svjetski brend. 

Današnje bučino ulje najviše kvalitete prepoznato i nagrađeno od svjetskih stručnjaka, poteklo je iz omiljene namirnice starih indijanaca koji su sjemenke buče koristili kao energetski visokovrijedno gorivo.

– Koje obiluje vitaminima, mineralima, širokim spektrom masnih kiselina, spojevima koji imaju antikancerogeno, antioksidativno i antiupalno djelovanje, rekao je Davor Hostić, nutricionist.

Svjesna je bila toga Marija Terezija koja je zakonom odredila da se iz buče kojom se tada hranila stoka, najprije izdvoje – sjemenke.

– Već 1954. godne izlazi članak, prije 170 godina, da se u Biškupcu kraj Varaždina proizvodi bučino ulje. Nakon toga slijede izložbe, novi poljoprivredni proizvod u Hrvatskoj gdje se ističu Varaždinci koji izlažu svoju bučina ulja, rekao je Roman Ozimec, autor i urednik monografije.

Prva uljara u ovome kraju prije stotinu godina potvrđuje liniju tradicije obuhvaćene u detaljnoj stručnoj monografiji. Prije nekoliko godina činilo se preambicioznim – namirnicu iz male županije pretvoriti u svjetski brend.

– Sad je zadatak na meni i mojim kolegama da zaista dokažemo da mi možemo proizvoditi apsolutno najbolja svjetska bučina ulja, kao što smo pokazali da možemo i sa maslinovim uljima, rekao je Rene Bakalović, gastronomski stručnjak.

Recepti stari stotinjak godina otkrili su mogućnosti njegovog korištenja.

– Osim u salatama raznim koje su se pripremale, osim graha i neke druge varijacije. Uvidjeli smo da možemo ga koristiti u raznim hladim predjelima, raznim toplim predjelima, koristiti u varijanti sa glavnim jelom, kombinaciji sa mesom, pa čak i u desertima, rekao je Damir Crleni, predsjednik Hrvatskoga kuharskog saveza.

Gastronomiju, povijest, zdravstvene i nutritivne blagodati Varaždinskog bučinog ulja otkriva opsežna monografija.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!