Europske zemlje nastavljaju ublažavati restriktivne mjere. Prvu dozu cjepiva primilo je više od 30 posto građana Europske unije, a kako je broj novozaraženih već neko vrijeme u silaznoj putanji, očekuje se da bi se ovo ljeto život mogao vratiti u normalniji ritam.

U zemlji koja cijepi najbrže u Europi – dosad je na Otoku utrošeno 60 milijuna doza cjepiva – preostale restriktivne mjere trebale bi se ukinuti s prvim danom kalendarskog ljeta. Vlasti i dalje pozivaju na oprez jer u posljednjih je tjedan dana broj novozaraženih ipak porastao za više od 10 posto.

– Doista sam sretan što se ljudi masovno odazivaju na cijepljenje drugom dozom. Svi znamo da je cjepivo jedino rješenje i s pomoću njega izaći ćemo iz pandemije, to potvrđuje i studija o učinkovitosti druge doze Pfizerova i AstraZenecina cjepiva protiv indijskog soja, izjavio je britanski ministar zdravstva Matt Hancock.

Cijepljeno više od 10 milijuna Nijemaca

Prvu dozu cjepiva primilo je oko 40 posto njemačke populacije, dvije – više od 10 milijuna Nijemaca. Noćni klubovi u Berlinu, zatvoreni prije godinu i dva mjeseca, ponovno stoga primaju posjetitelje, ali samo na otvorenome. Tek četvrtina berlinskih klubova ima inače vanjski prostor. Njemački parlament prije dva tjedna proglasio ih je kulturnim institucijama, više nisu u istoj kategoriji s javnim kućama i kockarnicama.

Prvi put nakon godinu i tri mjeseca i nekoliko odgoda ponovnog otvaranja skijališta u posljednji trenutak, spuštanje na skijama niz padine u Italiji. Ima snijega iako je za nekoliko tjedana kraj proljeća.

5 milijuna Mađara primilo obje doze

Dvije doze cjepiva dosad je primilo pet milijuna Mađara. I zbog toga od danas nije obvezno nošenje maske na otvorenome. To ostaje obveza u trgovačkim centrima i javnom prijevozu, kao i držanje socijalne distance. Aplikacija za mobilne telefone, kojom se dokazuje imunitet na COVID, u Mađarskoj je uvedena prije devet dana. Sve je prihvaćenija među građanima. S njom se može u hotele, na bazene, koncerte, u zoološke vrtove…

Ponovno otvaranje velikog zabavnog parka i u Kaliforniji, koja se potpuno otvara 15. lipnja. U vožnjama je ipak prazan svaki drugi red. U parku se nose maske, a ulaznice se kupuju preko interneta.

Više u videoprilogu!

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!