Prema svemu sudeći, od sljedeće će godine samo tijekom 16 turistički udarnih vikenda trgovine moći raditi nedjeljom. Tako barem planiraju u Vladi. Resorni ministar već priprema izmjene Zakona o trgovini. I dok sindikati i dio poslodavaca podupiru Vladin prijedlog, neki veliki trgovci već najavljuju novu ustavnu tužbu. Dosad su oba pokušaja zabrane rada nedjeljom pala na Ustavnom sudu. 

Ana Ratar vlasnica je prodavaonice odjeće u Dubrovniku. Ne radi nedjeljom i to je u redu, no razmišlja dvojako. Nedjelja je , kaže – jedini dan kad može otići u dućan kupiti hranu za obitelj, ali podržava rad nedjeljom kako bi se sačuvala radna mjesta.

– U 20 godina nikad nismo radili nedjeljom. To je dan za odmor i obitelj, kaže Marijana Vukušić, vlasnica trgovine iz Osijeka.

Vlada zagovara zabranu rada nedjeljom, no u izmjenama Zakona o trgovini ipak predlaže 16 radnih nedjelja u godini prema izboru poslodavca koji to smatraju narušavanjem poduzetničke slobode.

– Snažno se zalažemo za slobodno tržiste i da gospodarski subjekti sami određuju kako će poslovati ako to nije na štetu društva i radnika. Izmjene zakona o trgovini stavljaju u nepovoljan položaj samo jednu branšu i to je vrapcima jasno da je u koaliziji sa Ustavom, tvrdi direktor Emmezete Slobodan Školnik.

Radno vrijeme liječnika, vozača, turističkih radnika regulira se kolektivnim pregovaranjem, ističe ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović koji ne računa na moguće tužbe.

Trgovina zapošljava oko 207 tisuća radnika, većinom žena, koje priželjkuju neradnu nedjelju – poznato je stajalište Sindikata.

– Smatramo da će to biti pozitivni društveni iskorak, jer se želimo ugledati na razvijene zemlje kojima je nedjelja neradna. Da i naši prodavači mogu pomiriti privatni i poslovni život jer su u trgovini dvije trećine žena, kaže predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.

Oko rada nedjeljom dugo se lome koplja. Nekima je to dan odmora, drugima prilika za zaradu. Različite interese trebao bi pomiriti novi Zakon o trgovini koji se očekuje potkraj godine.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!