Bjeloruske vlasti naredile su Ryanairovom zrakoplovu na letu iz Grčke u Latviju da prisilno sleti u glavni grad Minsk i potom uhitile Romana Protaševiča, čije je ime na popisu traženih osoba nakon prošlogodišnjih masovnih prosvjeda koji su izbili poslije izborne pobjeke Aleksandera Lukašenka.

Zrakoplov na liniji Atena-Vilnius bio je u bjeloruskom zračnom prostoru i gotovo je stigao do Litve kad je pilot bio prisiljen promijeniti smjer. Prepraćen je do Minska uz objašnjenje da se u njemu nalazi eksploziv, stoji na stranici aplikacije za praćenje zrakoplova i državne novinske agencije BelTA-e. Eksploziv kasnije nije nađen.

Državna novinska agencija BeITA prenosi da je Lukašenko osobno naredio ratnom avionu da preprati Ryanairov Boeing. Ryanair zasad nema komentara.

Reagirajući na tu vijest, litavski predsjednik Gitanas Nauseda zatražio je od Bjelorusije da pusti Protaševiča, a od saveznika iz NATO-a i EU-a da reagiraju. U predsjednikovu priopćenju stoji da je komercijalni let Ryanaira “prizemljen silom”. Dodao je da taj problem kani u ponedjeljak iznijeti na summitu EU-a. Isto je zatražio i grčki premijer, poručivši da je riječ o šokantnom činu. Javlja se niz državnika, a bjeloruska je opozicija na nogama. 

Od sada ni jednoj osobi iz bilo koje zemlje na svijetu koja leti iznad Bjelorusije nije zajamčena ni osnovna sigurnost. Danas je Lukašenko osobno napravio međunarodni skandal, upotrebljavajući vojno zrakoplovstvo protiv civila Bjelorusije i europskih zemalja – s ciljem odmazde nad jednom osobom. Nitko više nije siguran. Svatko može biti na Romanovu mjestu, kaže oporbena bjeloruska aktivistica i političarka Svetlana Tihanovska

Lukašenko, koji je na vlasti od 1994. nasilno je ugušio masovne ulične prosvjede 2020. Od kolovoza je privedeno oko 35.000 ljudi, podaci su grupa za zaštitu ljudskih prava. Deseci su dobili zatvorske kazne, a vlasti kažu da je dosad otvoreno više od 1000 kaznenih slučajeva.

Protaševič je jedan od osnivača oporbenih vijesti NEXTA-e, kanala koji je postao jedan od glavnih izvora vijesti o demonstracijama u Bjelorusiji. Neprijateljski je nastrojen prema Lukašenku i pomaže u koordinaciji prosvjeda.

– To je ozbiljan i opasan incident, koji zahtijeva međunarodnu istragu. Bjelorusija mora jamčiti siguran povratak posade i svih putnika” u Vilnius, početnu destinaciju leta, napisao je Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg na Twitteru prije nego je Bjelorusija dopustila zrakoplovu Ryanaira da nastavi put.

– To je potpuno neprihvatljivo. Smatramo bjelorusku vladu odgovornom za sigurnost svih putnika i posade zrakoplova”, reagirao je šef diplomacije EU Josep Borrell, uoči samita EU u Bruxellesu. U odvojenim porukama, Borrell, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel su pozvali Minske da “omogući svim putnicima nastavak putovanja”.

Incident je izbio dok je Bjelorusija i dalje pod sankcijama EU i Sjedinjenih Država, nakon predsjedničkih izbora u kolovozu 2020. ocijenjenih lažiranima i vladine represije prosvjeda koji su uslijedili. Borrell je rekao 10. svibnja da se EU sprema pojačati te sankcije.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!