U posljednja 24 sata zabilježen je 251 novi slučaj zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3881. Među njima su 1202 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 123 pacijenta. Preminulo je 20 osoba, objavio je Stožer.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 353 986 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 7903 preminulo, ukupno se se oporavile 342 202 osobe, od toga 711 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutačno 14 645 osoba. Do danas je ukupno testirano 1 970 997 osoba, od toga 5612 u posljednja 24 sata. Zaključno s 22. svibnja, utrošene su 1 581 292 doze cjepiva. Dosad je 1 179 998 osoba cijepljeno s najmanje jednom dozom, među kojima je njih 401 294 primilo obje doze. Na dan 22. svibnja utrošene su 31 924 doze cjepiva.

Razmišlja se o popuštanju mjera i prije 1. lipnja

12:00

Datum koji se dosad spominjao kao onaj od kada će se popustiti s epidemiološkim mjerama je 1. lipnja. O popuštanju mjera prije tog datuma se, kako HTV neslužbeno doznaje, razmišlja, no službene potvrde još uvijek nema. Razmišlja se o otvaranju zatvorenih dijelova restorana i većem broju sudionika na određenim događajima.

Ugostitelji traže hitno popuštanje mjera. Žaklin Troskot iz Nacionalne udruge ugostitelja za Dnevnik u podne HTV-a kazala je da nema nikakvu službenu informaciju o ranijem popuštanju mjera, no tu bi odluku pozdravila.

– Smatramo da nema nikakve potrebe čekati još desetak dana, ništa se dramatično neće više dogoditi. Mi smo spremni za rad već od sutra, kaže.

Ugostitelji traže da se otvore zatvoreni dijelovi restorana uz poštivanje epidemioloških mjera, slično kao lani, primjerice uz određeno obvezan razmak među stolovima te određeni broj gostiju po određenoj kvadraturi.

Nije im, kaže, logično da se u trgovačke centre može ulaziti bez testa na COVID, a da to u restoranima bude obvezno. Očekuju i produljenje radnog vremena.

– Ovih 22 sata, kako je sada, je premalo. Restorani ne mogu ni odraditi pravu večeru. Očekujemo turiste, moramo imati normalno radno vrijeme, kazala je. Apeliraju da se vrate uvjeti kakvi su bili prošle godine. 


Ublažavanje mjera širom Europe

11:30

Zbog povoljnih epidemioloških uvjeta, širom Europe nastavlja se ublažavanje mjera. Noćni klubovi u Berlinu ponovno primaju posjetitelje u otvorenim prostorima. Francuzima koji zbog posla redovito prelaze granicu s Njemačkom više neće trebati PCR test.

Uspješna kampanja cijepljenja nastavlja se u Europi i SAD-u. Kalifornija bi trebala ukinuti sva ograničenja 15. lipnja, a korak u tom smijeru je ponovno otvaranje velikog zabavnog parka Great America.

I dalje je najteže u Indiji, no britanski su znanstvenici dokazali da su dvije doze Pfizerova i AstraZenecina cjepiva učinkovite i protiv izrazito zaraznog indijskog soja koronavirusa. 

U indiji pojava rijetke infekcije, tzv. crne gljivice

11:22

Sve više zdravstveno ugroženih pacijenata u Indiji, uključujući one s COVID-om, obolijeva od rijetke infekcije, takozvane crne gljivice. Liječnici su početkom svibnja primijetili porast te infekcije, a u posljednjih nekoliko tjedana zabilježene su tisuće slučajeva i registrirano 219 preminulih. Najviše napada osobe oslabljenog imuniteta, dijabetičare i one s plućnim bolestima. Te rizične skupine, prema izjavama liječnika, mogu oboljeti od infekcije crnom gljivicom iz okoliša, ali ne mogu je prenijeti na drugog pacijenta.

Dvotjedna karantena za Britance koji žele u Njemačku

11:19

I dok njemački građani od ponedjeljka više neće morati u karantenu nakon povratka iz Hrvatske, potpuno druga pravila za one koji u Njemačku dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva. Bez obzira na to jesu li cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 – moraju u dvotjednu karantenu. Zabrinjava ih ponajprije indijski soj, koji je sve rašireniji. Istraživanje engleskog javnog zdravstva pokazuje, pak, da su dvije doze cjepiva Pfizera i AstraZenece vrlo učinkovite protiv indijskog soja virusa.

UK: Dvije doze cjepiva gotovo jednako učinkovite i protiv indijskog soja virusa

09:20

Dvije doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 gotovo su jednako učinkovite protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv britanskog dominantnog soja, rekli su u subotu engleski zdravstveni dužnosnici.


CDC istražuje slučajeve miokarditisa kod mlađih primatelja cjepiva

09:02

Slučajevi upale srčanog mišića, miokarditisa, zabilježeni su kod tinejdžera i mlađih odraslih koji su primili cjepivo protiv COVID-a 19, rekla je savjetodavna skupina američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučivši daljnje istraživanje ovog rijetkog stanja.

Stižu podaci lokalnih stožera o epidemiološkoj situaciji u posljednja 24 sata:

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 6 novih slučajeva zaraze koronavirusom
● Virovitica: u županiji nema novozaraženih koronavirusom, a umrle dvije osobe
● U Osječko-baranjskoj županiji troje umrlih i 14 novozaraženih
● Petero novooboljelih u Šibensko-kninskoj županiji
● U Zagrebčakoj županiji 51 novi slučaj COVID-a
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji dvoje novozaraženih koronavirusom
● Istra nema novozaraženih, umrla jedna osoba
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 8 novozaraženih koronavirusom, jedna osoba umrla
● U Primorsko-goranskoj županiji 18 novozaraženih
● U Vukovarsko-srijemskoj županiji deset novooboljelih, jedna osoba umrla
● Virovitica: U županiji nema novozaraženih koronavirusom, a umrle dvije osobe
● U Zadarskoj županiji 12 novih slučajeva zaraze koronavirusom
● U Varaždinskoj županiji 34 nova slučaja, umrle četiri osobe
● U Međimurju nastavljen trend pada broja novozaraženih, 20 novih slučajeva
● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 23 novozaražene osobe, jedna žena umrla

Ublažavanje mjera očekuje se potkraj ovoga mjeseca

08:00

Ublažavanje mjera očekuje se potkraj ovoga mjeseca, a u međuvremenu nastavlja se masovno cjepljenje. Više od milijun i 150 tisuća građana primilo je najmanje jednu dozu cjepiva, a potpuno ih je cijepljeno gotovo 400 tisuća. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!