Ako se nastavimo cijepiti ovakvim tempom, možemo očekivati jako dobre pokazatelje. Smijemo se nadati puno boljoj situaciji sljedeće jeseni, nego što smo imali prošle godine, rekao je profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu i član Vladina Znanstvenog savjeta Ozren Polašek, gostujući u Dnevniku HTV-a.

– U prethodnom tjednu smo otpustili 310 više bolesnika iz bolnica, nego što smo ih primili, tako da nam je situacija povoljna. Ako se nastavimo cijepiti ovakvim tempom, možemo očekivati jako dobre pokazatelje. Imamo sve bolje spoznaje kako nas virus napada te nove spoznaje o novim lijekovima i kombinacijama cjepiva, tako da uistinu smijemo se nadati puno boljoj situaciji sljedeće jeseni, nego što smo imali prošle godine, rekao je.  

O popuštanju mjera

Rekao je kako nam je svima potrebno opuštanje mjera jer nam nedostaje malo normalnosti.

– Ja bih bio sretniji da sve mjere smanjimo i da sve mjere uklonimo, a to možemo cijepljenjem. Cijepimo se da sljedeće jeseni i zime u vijestima slušamo i o nekim drugim stvarima, rekao je.

Engleski zdravstveni dužnosnici kažu da su dvije doze cjepiva gotovo jednako učinkovite protiv brzoširećeg indijskog soja virusa kao i protiv dominantnog britanskog soja. 

– I prije nego se pojavio soj koronavirusa u Indiji, smatrali smo ga srednjom razinom rizika, da nije bila velika razina rizika. Nažalost, napravio je dosta veliku štetu u Indiji, međutim, podaci nam sad pokazuju da ljudi koji su cijepljeni postojećim cjepivima, nemaju ništa veći rizik od komplikacija i nuspojava, naglasio je. 

Plan od 55 posto cijepljenih

Istaknuo je kako je dobro što je u ovom trenutku cijepljeno 34 posto odrasle populacije i taj se cilj od 55 posto cijepljenih čini ostvariv.

– Cijepljenje mladih ima smisla kada dobro procijepimo odraslu populaciju i kad budemo imali jasne podatke i jasne mjere rizika nuspojava.

Cijepljenje mlađe populacije

Ovaj mjesec američki regulatori proširili su odobrenje cjepiva Pfizera na djecu od 12 do 15 godina, ali prijavljeni su i slučajevi upale srčanog mišića, koliko je to opasno i kako će utjecati na daljnje cijepljenje tinejdžera? 

– To nije potpuno bezopasna situacija. Moramo znati da bilo koji alat u medicini koji koristimo nosi sa sobom rizik nekakvih nuspojava. Očekujemo podatke o učestalosti takvih pojava. Smatramo da je to zanimljiv put jer tako kontroliramo širenje zaraze i smanjujemo rizik za oštećenja organskih sustava koja se mogu dogoditi prilikom zaražavanja. Planiram svoju djecu cijepiti čim to bude moguće, istaknuo je.

Kada ćemo se riješiti maski?

– 
Znamo da cijepljenje ne pruža stopostotnu zaštitu, da nikad nije garancija u medicini nečega za 100 posto, tako da i dalje za cijepljene osobe smatramo da bi trebali nositi maske u zatvorenome prostoru u skladu s preporukama Stožera. Vjerojatno ćemo tijekom turističke sezone trebati održavati mjere na neki način. Tada ćemo steći neke informacije i nadam se doći do toga i reći da na jesen ih više nećemo morati nositi, rekao je.

Turistička sezona i epidemiološka situacija

Smatra kako veći priljev stranih turista može pogoršati epidemiološku situaciju.

– Ako se budemo pridržavali ovakve razumne razine mjera, onda takve rizike možemo smanjiti i u konačnici slati informaciju o nama kako brinemo o turistima koji dolaze kod nas, zaključio je.  

Izvor:hrt.hr