Pri padu kabine žičare s dvadeset metara visine poginulo je 14 ljudi, od kojih pet Izraelaca, a jedno dijete je teško ozlijeđeno u nedjelju u Stresi na obalama jezera Maggiore na sjeveru Italije.

Dvoje djece od devet i pet godina bilo je hospitalizirano u Torinu. Devetogodišnje dijete je podleglo ozljedama, a drugo ima lomove lubanje i nogu.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je navelo da je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dijete s prebivalištem u Italiji, te jedan par koji živi u Izraelu.

U nedjelju navečer talijanske novine Corriere della Sera objavile su imena žrtava:  Amit Biran (30),Tal Peleg (26), Tom Biran (2), Barbara Cohen Konisky (71), Itshak Cohen (81), Mohammadreza Shahaisavandi (22), Serena Cosentino (27), Silvia Malnati (26), Alessandro Merlo (29), Vittorio Zorloni (54), Elisabetta Persanini (38), Angelo Vito Gasparro (45) i Roberta Pistolato (40).

Kako javlja Corriere, žrtve dolaze iz pet obitelji, od kojih su dvije stanovale u Lombardiji, jedna u Emilia Romaniji i jedna u Calabriji. Informacije od 9-godišnjem djetetu koje je naknadno preminulo u bolnici zasad nisu objavljene.

Najmlađa žrtva je dvogodišnji dječak Tom Biran koji je živio u Paviji s roditeljima Amitom Biranom i Tal Biran, koji su također poginuli u tragediji. Obitelj je porijeklom iz Izraela. Među žrtvama su i baka i djed dvogodišnjaka koji su prije nekoliko dana stigli u posjet svojoj kćeri i njenom suprugu, a zajedno su išli na izlet na jezero. 

Poginula su i dva mlada para. Serena Cosntino, 27-godišnjakinja iz Diamantea koja se prije nekoliko mjeseci doselila u Verbaniju na studij poginula je sa svojim dečkom, Mohammadrezom Shahaisavandijem (22).

Silvia Malnati (27) i Alessandro Merlo (29) bili su zaručeni i planirali su vjenčanje. 

Poginula Roberta Pistolato i suprug Angelo Vito Gasparro (45) bili su na putovanju na jezero Maggiore kako bi proslavili njezin 40. rođendan. 

Petogodišnji sin Vittorija Zorlonija i Elisabette Persanini, Mattia Zorloni, u teškom je stanju prebačen u bolnicu u Torinu te je ondje preminuo.

Kabina se nakon pada zabila u drvo

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijer Mario Draghi izrazili su duboku sućut.

Nesreća se dogodila oko 12,30 h na 100 metara od posljednje visinske stanice žičare. Čini se da je puknuo kabel na najvišem dijelu. U kabini se nalazilo 15 ljudi.

Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen.

– Kabina je pala petnaestak metara i zabila se u drvo, objasnio je jedna lokalni karabinjer.

– Gondola samo što nije stigla do Mottaronea. U jednom trenutku je krenula unatrag, udarila u stup koji ju je odbacio”, objasnila je gradonačelnica Strese, Marcella Severino.

Žičara vožnjom od 20 minuta povezuje selo Stresa i planinu Mottarone na blizu 1500 metara.

Prve snimke s mjesta tragedije su prikazivale vatrogasce i policajce oko ostataka crveno-bijele kabine, koja je pala u teško dostupno šumovito područje.

Državno odvjetništvo Milana je otvorilo istragu o “nehotičnim ubojstvima i ranjavanjima iz nehaja”.

Žičara je bila zatvorena između 2014. i 2016. zbog radova održavanja.

Obala predalpskog jezera Maggiore, između Švicarske i Italije, omiljeno je odredište stranih i talijanskih posjetitelja.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na Twitteru je u poruci na talijanskom izrazio obiteljima i prijateljima koji su u toj tragičnoj nesreći izgubili dragu osobu izrazio najdublje žaljenje.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!