I dalje se smanjuje broj novozaraženih koronavirusom u našoj zemlji. Istarska i Bjelovarsko-bilogorska županija danas nemaju nijedan novi slučaj zaraze. U posljednja 24 sata u našoj su zemlji, prema neslužbenim podacima, zabilježena 74 nova slučaja. 

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova i načelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović rekao je nakon sastanka predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s predstavnicima Nacionalnog stožera da će se postupno mjere popuštati.

– S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i broj cijepljenih sugrađana, taj set mjera će obilježiti popuštanja. Ona će biti postupna. Nove mjere će vjerojatno biti na snazi do sredine lipnja, naglasio je Božinović.

Epidemiološku situaciju u Dnevniku je komentirao član Znanstvenog savjeta Vlade Ozren Polašek. Vjeruje da ćemo do ljeta ostvariti cilj i cijepiti 55 posto općeg stanovništva. Istaknuo je i da mlađe osobe trebaju početi primati cjepivo tek nakon što se cijepe odrasli, a odgovorio je i kada će se preciznije znati svi mogući rizici i nuspojave.

– Ako se nastavimo cijepiti ovim tempom, uistinu možemo očekivati jako dobre pokazatelje. Usporedno s ovim zamahom cijepljenja, imamo sve bolje spoznaje o mehanizmima kako nas virus napada, imamo sve više informacija o novim lijekovima i kombinacijama cjepiva, tako da uistinu smijemo se nadati puno boljoj situaciji sljedeće jeseni nego što smo imali prošle godine, rekao je Polašek za središnji Dnevnik.

Hrvatski znanstvenici s Riječkog medicinskog fakulteta u jeku korona krize uspjeli su otkriti nova važna saznanja što se tiče imunološke reakcije na ostale poznate ali nimalo bezazlene infekcije. Primjerice otkrića vezano za tzv. Zoster virus ali i Citomegalovirus koji napada jajnike i može biti opasan za trudnice.

Ublažavanje mjera i prije 1. lipnja?

Poboljšanje epidemiološke slike potaknulo je nagađanja o ublažavanju mjera i prije 1. lipnja no službene potvrde još nema. Neslužbeno, raspravlja se o otvaranju unutarnjih prostora restorana i većem broju sudionika na određenim događajima. Iz Nacionalne udruge ugostitelja poručuju da su spremni za rad u punom kapacitetu već od sutra i traže da im se ponovno produlji radno vrijeme. I građani se nadaju što skorijem popuštanju mjera i povratku normalnijem životu.

– Svakako očekujemo produljenje jer do 22 sata je premalo, restorani pravu večeru ne mogu ni odraditi. Ako očekujemo turiste, mi moramo pustiti normalno radno vrijeme, Apeliramo da se vrate uvjeti kakvi su bili prošle godine za ljeto, rekla je Žaklina Troskot, iz Nezavisne udruge ugostitelja Zagreb.

Podaci županijskih stožera:

Dubrovačko-neretvanska županija ima jednog novooboljelog
Šibensko-kninska županija ima dvoje novozaraženih, jedna osoba je umrla
● U Krapinsko-zagorskoj županiji evidentirane su tri novozaražene osobe
Splitsko-dalmatinska županija ima jednu novooboljelu osobu, jedna osoba je preminula
● U Varaždinskoj županiji je evidentirano 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom. 
● U Karlovačkoj županiji zabilježeno je troje novooboljelih i troje umrlih od covida-19
● U Osječko-baranjskoj županiji zabilježeno je šest pozitivnih na koronavirus i četvero umrlih
S područja Ličko-senjske županije jedna je novooboljela osoba od COVID-19, te je jedna osoba preminula
● U Zagrebačkoj županiji u posljednja 24 sata od koronavirusa oboljelo je šest osoba
● U Međimurskoj županiji nema oboljelih od koronavirusa
● U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novozaraženih
● U Vukovarskoj-županiji dvije su novooboljele osobe u zadnja 24 sata
● U Istarskoj županiji nema novooboljelih, umrla je jedna osoba
● U Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je četvero oboljelih na COVID-19
● U Požeško-slavonskoj županiji zabilježeno je pet novoobljelih
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji umrle tri osobe, nema novozaražnih
● U Virovitičko-podravskoj županiji tri osobe su pozitivne na koronavirus
● U Zadarskoj županiji zabilježena su dva novo slučaja koronavirusa, jedna osoba je umrla
● U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je sedam novooboljelih, jedna osoba je umrla

Koronavirus u svijetu

Brojne europske države nastavljaju ublažavati restriktivne mjere. Uz sve manje novozaraženih, prvu dozu cjepiva u Europskoj uniji primilo je više od 30 posto građana pa se očekuje da bi se ovo ljeto život mogao vratiti u normalniji ritam. Prvi put nakon godinu i tri mjeseca, iako je proljeće, u Italiji se otvaraju skijališta, a noćni klubovi u Berlinu, zatvoreni prije godinu i dva mjeseca, ponovno primaju posjetitelje, ali samo na otvorenome.

Troje znanstvenika s kineskog Instituta za virologiju u Wuhanu (WIV) hospitalizirano je u studenome 2019., nekoliko mjeseci prije nego što je Kina objavila informaciju o pandemiji Covida-19, jučer je objavio Wall Street Journal pozivajući se na dosad neobjavljeno izvješće američke obavještajne službe.

Kad se covid-19 počeo širiti svijetom, profesor Gregory Gray s Instituta za globalno zdravlje sveučilišta Duke zadužio je svojeg doktoranda da u laboratoriju razvije test na koronavirus koji će obuhvatiti sve vrste i tako pridonijeti suzbijanju iduće pandemije.

Bolnice u drugom po veličini japanskom gradu Osaki suočene su pod pritiskom velikog vala novih infekcija koronavirusa s nedostatkom kreveta, dok izmoreni liječnici upozoravaju na “kolaps sistema” i zagovaraju neodržavanje Olimpijskih igara ovog ljeta.

Meksičko ministarstvo zdravstva zabilježilo je 50 novih smrtnih slučajeva uzorkovanih covidom-19 u nedjelju, što je, prema vladinim podacima, najniži dnevni porast zabilježen u više od godinu dana pandemije.

Ukupan broj službeno registriranih osoba preminulih od koronavirusa u Indiji prešao je 300.000. Stručnjaci upozoravaju da bi stvaran broj mogao biti i mnogo veći. Od početka pandemije u Indiji je ukupno zaraženo više od 26 milijuna ljudi. Ta je zemlja po broju registriranih slučajeva zaraze na drugom mjestu u svijetu, poslije SAD-a, a po broju preminulih – treća, poslije SAD-a i Brazila. Drugi val epidemije posljednjih tjedana poremetio je zdravstveni sustav zemlje, bolnice nemaju dovoljno kreveta, lijekova ni kisika.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!