U prošloj godini u Počitelju je zbog pandemije koronavirusa zabilježen drastičan pad broja turističkih posjeta, a mještani i turistički djelatnici tog srednjovjekovnog gradića udaljenog četiri kilometra od Čapljine nadaju se boljim rezultatima ovoga ljeta.

Predsjednica Turističkog društva “Počitelj” Jadranka Dizdar kazala je kako je prošle godine tu destinaciju posjetio tek manji broj turista, odnosno oko 20 posto od uobičajenog broja.

– Prošle godine imali smo nešto domaćih i posjetitelja iz regije. Prema Neumu je bila velika “najezda” tako da smo na neki način izvukli sezonu – istaknula je Dizdar.

Počitelj je gradić smješten uz magistralnu cestu M-17 Sarajevo – Mostar – Čapljina. Na visokim liticama iznad Neretve dominiraju srednjovjekovne obrambene utvrde ispod kojih se ugnijezdilo naselje.

Prvi put se Počitelj u pisanim dokumentima spominje 1444. godine kao sjedište župe, a u nadolazećem razdoblju, u svrhu obrane od osvajanja Turaka, ugarsko-hrvatski kralj Matijaš Korvin zajedno s lokalnim plemstvom utvrđuje Počitelj.

Veliku novčanu potporu dala je i Dubrovačka republika koja je između ostalog financirala i izgradnju mosta preko rijeke Neretve.

Turci su osvojili Počitelj 1471. godine, nakon čega to naselje postaje sjedište kapetanije.

Mletačkim osvajanjem Gabele 1694. godine dotadašnju ulogu pograničnog centra preuzima Počitelj i zadržava ga do 19. stoljeća.

Od važnih građevina u Počitelju valja istaknuti Hadži-Alijinu džamiju iz 16. stoljeća koja dominira panoramom, zatim Šišman-Ibrahin pašinu medresu s originalnim bakrenim kupolama, kao i Sahat kula iz 17. stoljeća i hamam.

Ono što je zanimljivost vezana za Počitelj je da taj povijesni spomenik i danas nastanjuju ljudi, a velika većina stanovnika živi upravo od turizma i od prodaje domaćih proizvoda, poput džemova, sokova, sušenog i svježeg voća, te rukotvorina i suvenira.

Dizdar napominje kako se turizam u Počitelju uglavnom svodi na dnevne posjete s obzirom da u samom mjestu nema smještajnih kapaciteta za duži boravak.

– Uz malo više promocije, ali i ulaganja od strane države Počitelj bi mogao postati jedna destinacija vrijedna pozornosti, jer su nam blizu i Međugorje, Mostar i Čapljina, odnosno sve nam je tu što je turistima zanimljivo, bilo da se radi o vjerskom turizmu ili obilasku povijesnih spomenika – istaknula je predsjednica Turističkog društva “Počitelj”.

S ljepšim vremenom i ublažavanjem restriktivnih mjera Počitelj se polako budi iz zimskog sna.

– Vjerujem da ljudi vape za odlascima i putovanjima. Za sada ima nešto posjeta, nije to niti blizu kako je nekada bilo, ali je krenulo. Imamo i najava posjeta turističkih organizacija. Uglavnom nadamo se da ćemo ipak imati dobru sezonu – dodala je Dizdar.

Elena Sesar iz Turističke organizacije “Čapljinka” napominje kako je Počitelj tek jedna od atraktivnih turističkih destancija kojima raspolaže čapljinska općina:

– Čapljina može turiste zadržati i više dana, jer nudi i avanturistički turizam i ribolov, kao i povijesna bogatstva uz prirodne ljepote i raznoliku gastro ponudu.

Pored Počitelja tu je Mogorjelo, jedinstven arheološki spomenik iz rimskog doba, zatim Park prirode “Hutovo blato”, a posjetiteljima se nudi i avanturistički turizam na rijeci Trebižat.

– Povijesna ljepotica Čapljine je i Mogorjelo, villa Rustica iz 1. stoljeća gdje šetnjom kroz zidine točno možete osjetiti miris Rimskog carstva. Tu je i prekrasno spuštanje niz rijeku Trebižat u dužini više kilometara, od kupališta Božjak pa sve do Jaza, koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim – kazala je Sesar.

Turističke organizacije “Čapljinka” organizator je i pustolovne utrke koja se održava u ljetnim mjesecima. Radi se o triatlon natjecanju, koji se sastoji od vožnje kanuima, trčanja i vožnje biciklima.

Svrha ovoga natjecanja je povezivanje prirodnih ljepota i kulturno-povijesnih znamenitosti, koji su u funkciji prezentacije turističkih potencijala Čapljine.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!