Malta je cijepila 70% svoje odrasle populacije s barem jednom dozom cjepiva protiv covida-19 te je tako postala prva zemlja Europske unije koja je postigla takozvani imunitet krda, rekao je malteški ministar zdravstva Chris Fearne.

Mali mediteranski otok u prosjeku je protekli tjedan imao po tri nova slučaja zaraze virusom dnevno, sa stopom pozitivnih testova od 0,2%. Dva nova slučaja prijavljena su danas.

– Svakih pet sekundi se daje jedno cjepivo, a 42% odrasle populacije primilo je dvije doze, rekao je Fearne na konferenciji za medije. 

Cijepljenje je trenutno dostupno svim stanovnicima Malte iznad 16 godina, a Fearne je rekao da bi djeca iznad 12 godina trebala primiti cjepivo jednom kad za to europske zdravstvene vlasti daju zeleno svjetlo. Također je rekao da će obavezno nošenje maski na otvorenom biti ukinuto 1. srpnja za cijepljene ljude, sve dok virus ostane na niskim razinama.

Zdravstvene vlasti su ranije najavile da nošenje maski više neće biti obavezno na plažama od 1. lipnja.

Danas su ukinuta ograničenja u teretanama i na bazenima, a radno vrijeme restorana produženo je do ponoći. Prethodno su ugostiteljski objekti morali biti zatvoreni do 17 sati.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!