Industrija videoigara među najbrže je rastućima, bilježi rekordne rezultate. Predviđa se da će do 2023. narasti do nevjerojatnih 200 milijardi dolara vrijednosti. Pandemija koronavirusa samo joj je pomogla. Zbog epidemioloških mjera i izolacije prodaja videoigara je porasla. No toj industrijskoj grani virusi nisu potrebni, snažan rast bilježila je i prije pandemije pa će se u Zagrebu pratiti trendovi i osnovati diplomski studij dizajna i razvoja videoigara. 

Prodekan za međunarodnu i međuinstitucijsku suradnju Akademije dramskih umjetnosti i voditelj projekta Edu4Games Davor Švaić kazao je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako već godinama studenti Akademije dramskih umjetnosti pokazuju interes za Studij dizajna i razvoja videoigara, pa su se na ADU-u odlučili za pokretanje takvog diplomskog studija.

Na projektu Edu4Games surađuje pet fakulteta zagrebačkog Sveučilišta, a to su uz ADU još i Akademija likovnih umjetnosti, FER, FOI u Varaždinu te Studij dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Studij dizajna i razvoja videoigara izvodit će se na Akademiji dramskih umjetnosti.

– Studij će biti otvoren za sve prvostupnike koji su završili neki od preddiplomskih studija, uz uvjet da polože prijamni ispit. I one koji su najmotiviraniji i najbolje pripremljeni, njih ćemo uključiti u studijski program, rekao je Švaić.

Dodao je kako će u grupama biti između 20 i 30 studenata iz različitih područja te će raditi u timovima. Naglasio je kako studij počinje u rujnu ove godine.

Studij se razvija u sklopu šireg projekta Edu4Games koji uključuje i ponudu programa cjeloživotnog učenja iz ovog područja.

Studentima će nuditi četiri smjera – dizajner videoigara, vizualni umjetnik videoigara, programer videoigara i producent videoigara.

Cijeli razgovor poslušajte ovdje:

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!