Nogometna federacija Afrike (CAF) pokrenula je istragu protiv nogometaša Crvene zvezde Guelora Kange zbog optužbi da je lažirao datum rođenja.

Prema informacijama koje su se pojavila prije gotovo mjesec dana, Kanga je navodno krivotvorio dokumentaciju nakon što je iz DR Konga otišao igrati u Gabon i sumnja se da je pet godina stariji nego što mu to trenutno piše u papirima (1990. godište) i da uopće nije rođen u Gabonu.

On je navodno rođen kao Kiaku-Kiaku Kianga 5. listopada 1985. godine u Kinshasi (DR Kongo), a Nogometni savez DR Konga je pred CAF iznio kompletan slučaj s ‘debelim’ dokazima o prevari.

Njihov glavni dokaz je činjenica da je Kangina majka umrla 1985. godine, nekoliko mjeseci po njegovom rođenju i on po tome nikako ne može biti 1990. godište.

CAF je jučer pokrenuo istragu oko ovog slučaja. Odlučili su provjeriti sve činjenice vezane za ovu aferu i oni će donijeti konačnu odluku oko Kange.

Ako se ispostavi da je Kanga zaista stariji nego što jeste, Nogometni savez Gabona mogao bi snositi žestoke posljedice i moguća je čak diskvalifikacija s Afričkog kupa nacija u naredna dva prvenstva.

Takođe, i sam Kanga bi vjerovatno dobio žestoku suspenziju koja bi mu mogla završiti karijeru.

Guelor Kanga je za Gabon debitirao 2012. godine i do sada je odigrao 47 utakmica i postigao je dva gola. U nogometnoj karijeri ovaj veznjak je pored Crvene zvezde igrao još za ruski Rostov i Spartu iz Praga.

Treba svakako istaći da je Crvena zvezda, odmah nakon što se pojavila ova informacija o prevari prije mjesec dana, stala u zaštitu svog nogometaša.

Beogradski klub smatra da je ovo rat između dva nogometna Saveza i naveli su kako u potpunosti vjeruju svom nogometašu.

izvor: sportsport.ba

error: Content is protected !!