Vijeće ministara Bosne i Hercegovine nije jučer podržalo odluku o produženju odluke o povlaštenom tretmanu domaćih proizvođača u javnim nabavkama.

Odluka o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg, koja je bila na snazi u proteklih godinu dana a koja ističe 1. lipnja, nije donesena u prvom krugu glasanja te će se ministri o njoj izjasniti u drugom krugu, piše Indikator.ba.

Bosna i Hercegovina je prošle godine kao vid podrške domaćem gospodarstvu pogođenoj pandemijom korona virusa usvojila odluku o primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg na godinu dana, počev od 1. lipnja 2020. godine.

Odluka je od samog početka naišla na negodovanje Europske komisije, a njeni predstavnici su na videokonferenciji o provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju održanoj 22. travnja 2021. zatražili od bh. vlasti da bez odgađanja ukinu preferencijalni tretman domaćih ponuđača u javnim nabavkama.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da bi donošenje odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki bila adekvatna podrška gospodarskoj zajednici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH

– Nažalost, dio strukture Savjeta ministara BiH nije podržao usvajanje ove odluke, pravdajući to tezom da će njeno donošenje naljutiti partnere iz EU, istakao je Košarac.

Prema navedenoj odluci, prilikom obračuna cijena ponuda, u svrhu njihovog poređenja, ugovorni organ je obavezan umanjiti cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor domaćeg od 30% u postupcima javnih nabavki kod kojih je objavljeno obavještenje o nabavci ili upućen poziv kandidatima/ponuđačima za postupke koji nemaju obavještenje o nabavci u periodu od 1.6.2020. do 1. 6.2021. godine.

Prethodni postotak preferencijalnog tretmana domaćeg bio je 5 posto.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!