U povodu obilježavanja 150 godina dolaska sestara milosrdnica u Bosnu i Hercegovinu, Služba za arhiv, Odjeljenje za javni registar, Vlada Brčko distrikta BiH i HKD “Napredak” Brčko organiziraju izložbu “Sestre milosrdnice u Brčkom 1886-1984” i prezentaciju monografije “Družba sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog u Brčkom”.

Izložbu će u subotu, 29. svibnja, u Gradskoj vijećnici u 12 sati otvoriti gradonačelnik Distrikta Esed Kadrić, priopćila je Vlada Brčko distrikta BiH.

Izložba, kao i monografija, kronološki prati rad družbe u svom višestoljetnom odgojno-obrazovnom i zdravstvenom djelovanju u Brčkom.

Po osnivanju brčanske filijale 1886. sestre prvobitno djeluju u Djevojačkoj osnovnoj pučkoj školi.

Godine 1896. osnovan je u okviru osnovne škole konvikt za djevojčice iz susjednih mjesta, a 1889. godine dječje zabavište za djecu predškolske dobi.

Viša djevojačka škola otpočela je svoj rad 1912. godine, a školske 1919/20. u sestrinsku osnovnu školu polaze i muška djeca, te je ona pretvorena u mješovitu osnovnu školu.

Po promjeni naziva, Viša djevojačka škola je od 1924. radila kao Građanska škola, sve do 1934. godine kada je zatvorena. Iako je građanska škola zatvorena, osnovna pučka škola uspješno je radila sve do kraja Drugog svjetskog rata 1945., kada su ukinute sve vjerske škole na području BiH.

Sestre su zdravstveni rad otpočele u bolnici 1939. godine. Rad sestara nastavljen je sve do 1974. kada je posljednja sestra, zaposlena u gradskoj bolnici, otišla u mirovinu.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!