Muškarac M.K. (33) s otoka Paga djevojčici (12) je slao obnažene fotografije (fotografiju svog spolnog organa), fotografiju sebe u boksericama, ispitivao ju je li sama i smije li je “pitati nešto intimno”. Iako mu je djevojčica odgovorila kako ima 12 godina, da je još dijete te da ne zna zašto želi da joj se pokazuje, on bi joj odgovarao “već si ti velika”, “nisi dijete”, nazivao ju “lipotom”, piše Informativni centar Virovitica (ICV).

Ispitivao ju je što ima na sebi, je li obučena, hoće li kome reći o čemu se dopisuju. Bio je uporan i nije odustajao čak ni kada mu je napisala da ju ništa ne zanima niti da joj išta znači to što joj on šalje.

Srećom, bila je riječ o ‘lažnoj’ djevojčici – diverziji iza koje stoji organizacija Stop pedofiliji, grupa lovaca na pedofile sa sjedištem u Srbiji, koja je, predstavljajući se kao djevojčica, uspjela nagovoriti muškarca da se za dokaz da nije netko drugi fotografira s prstom na usnama.

Pokazalo se kako je riječ o 33-godišnjaku s Paga.

Prema zasad neslužbenim informacijama, riječ je o zaposleniku zadarskog Zavoda za hitnu medicinu. Muškarac je uhićen, a uz PU zadarsku, u procesuiranju cijelog slučaja pomogla je i PU virovitičko-podravska.

Organizacija Stop pedofiliji koja je na društvenim mrežama objavila prepisku s muškarcem zahvalila je PU zadarskoj i PU virovitičko-podravskoj na podršci.

– Po procjeni, a nakon kratke prepiske s predatorom, shvatili smo da se radi o osobi koja je lako moguće pisala i drugoj djeci. Jednostavno nije taktizirao, bio je jasan i njegove su namjere bile jasne, rekli su iz Organizacije za ICV.

Slučaj su odmah prijavili hrvatskoj policiji koja je odmah reagirala.

Iz PU virovitičko-podravske ističu kako su svjesni raširenosti problema zlostavljanja i pedofilije na internetu, upravo zahvaljujući društvenim mrežama koje koriste sve mlađa djeca. Roditelji često nisu ni svjesni tko stoji iza profila s kojima se njihovo dijete dopisuje.

– Pozdravljamo rad Organizacije Stop pedofiliji koja predano radi na otkrivanju predatora i s kojima smo ostvarili jako dobru suradnju. Problem pedofilije i zlostavljanja na društvenim mrežama i internetu općenito je zajednički problem kojeg zajedno moramo i rješavati. Pozivamo još jednom roditelje da obrate pozornost na to s kim se dopisuju njihova djeca i što ti ‘prijatelji’ na društvenim mrežama žele od njih. Neka svaki ovakav slučaj odmah prijave, pozivaju iz PU virovitičko-podravske.

Upravo razotkrivanje i procesuiranje pedofila i zlostavljača putem interneta glavna je misija Organizacije Stop pedofiliji, koju čine predani muškarci i žene. Lovu na predatore posvećeni su 24 sata dnevno.

Uz ovakve sadržaje (otvorene ponude u porukama, nerijetko vulgarizme, fotografije i snimke eksplicitnih dijelova tijela), koji su već sami po sebi gnjusni, njihov rad uključuje i puno gore i teže, ponekad nezamislive stvari (npr. snimke silovanja djece) koje moraju pregledati, analizirati. Takve sadržaje odmah prijavljuju policiji i drugim službenim institucijama kako bi se što prije otkrio i procesuirao zlostavljač.

Cilj njihove misije je spasiti svako dijete od predatora, poručuju iz Organizacije, bez obzira na cijenu. A ona je visoka. Nerijetko im prijete, a prizori koje gledaju nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim, bez obzira na iskustvo.

– Ono što sam vidio svojim očima ne bih poželio ni najgorem neprijatelju. Neke scene proganjaju te danima, jednostavno ih ne možeš izbaciti iz glave. Ali zato borba traje i nema odustajanja, kaže za ICV jedan od članova Organizacije.

Njihov rad jedan je od najboljih pokazatelja ne samo koliko je raširen ovaj problem, već i kako je važno mijenjati postojeće zakone, a po uzoru na zapad. I dok na samo jednog predatora mogu „potrošiti“ mjesece – na dopisivanje i primanje strašnih sadržaja, kada ga sa svim dokazima prijave, sustav često blago kazni počinitelja ako je jedina žrtva – virtualna. Iako je izrazio jasne namjere npr. da želi spavati s djetetom od 12 godina, da djetetu prijeti ili od njega zahtijeva određene stvari, zaradit će najčešće tek blažu kaznu, ako nije riječ o „stvarnoj“ žrtvi.

Stoga nagradu za svaki slučaj Organizacija vidi u preventivi – nakon svake objave prepiske s predatorom, njegova sredina, ali i šira internetska zajednica zna o kojoj je osobi riječ i koje su njegove namjere. Tim putem mnogi će ga „držati na oku“, a djeca imati mirniji san.

Važno je ovdje spomenuti kako uz Srbiju, gdje im je sjedište, ovi lovci na pedofile djeluju na području cijele naše regije, pa tako i u Hrvatskoj. Predstavljaju anonimne, ali vrlo budne čuvare djetinjstva u nekoliko zemalja.

/HMS/

error: Content is protected !!