U samo nekoliko dana uspješno su obavljene dvije transplantacije pluća, i to samo mjesec dana nakon što je u Hrvatskoj prvi put napravljen takav zahvat uz pomoć austrijskih kolega. U jeku pandemije, ove godine, u samo 22 dana provedene su tri transplantacije srca i tri transplantacije pluća.

Ivan od cistične fibroze boluje od četvrte godine. Nakon 16 godina teške borbe napokon diše punim plućima.

– Neopisiv osjećaj, jako velika razlika. Prije nisam mogao skoro ništa, sad mogu normalno disati i sve, kaže pacijent Ivan Višnjić.

Složeni zahvat trajao je 12 i pol sati, obostrana transplantacija pluća.

– Dobro se oporavlja s obzirom na loše stanje prije same transplantacije i dugo čekanje organa. Zapravo mu je mišićno-koštani sustav jako stradao, tako da mu slijedi jako duga rehabilitacija, ali zadovoljni smo njegovim stanjem. Pluća su u jako dobrom stanju, rekao je Fedža Džubur, dr. med., specijalist internist i koordinator za transplantaciju pluća u KBC-u Zagreb.

Od početka ove godine u KBC-u Zagreb izvedeno je 16 transplantacija srca, 15 bubrega, tri pluća i dvije transplantacije jetre. Organizacijski vrlo zahtjevno.

– Prije svega zbog toga što su sve tri transplantacije pluća išle istovremeno, paralelno u sali pokraj odvijale su se i tri transplantacije srca te u jednom navratu i transplantacija jetre, objašnjava prim. Jasna Brezak, transplantacijska koordinatorica KBC-a Zagreb.

Stručnjaci iz KBC-a Zagreb operacije su izvodili pod budnim okom austrijskih i slovenskih kolega.

– Od samog transporta, transfuzije, perfuzije, tipizacije tkiva, mikrobiološke obrade bolesnika, dakle laboratorijske obrade i drugih pomoćnih službi koje sudjeluju, zapravo je dosta teško složiti taj cijeli operativni program, kaže Fedža Džubur, dr. med., specijalist internist.

– Izazov, ali ovi rezultati kojima smo svjedoci, a zaista su više nego prekrasni, pacijenti su nam svi jako dobro. Nije lako, ali nagrada je ogromna, zaključila je prim. Jasna Brezak, transplantacijska koordinatorica.

Spašeni su mnogi životi.

– Da sam birao, ne bih bolje izabrao. Ovakvu skrb ne bi imao ni predsjednik, ja mislim, stvarno, svaka im čast svima i velika hvala, kaže pacijent Ivan.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!