Željana Zovko izabrana je za potpredsjednicu Izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom. Izaslanstvo je ovime u potpunosti konstituirano, nakon odgode od gotovo dvije godine, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nakon izbora, Zovko se zahvalila kolegama na podršci: “Velika mi je čast što sam izabrana za potpredsjednicu ovog izaslanstva. Ostajem posvećena angažmanu Europskog parlamenta u odnosima s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom te se radujem suradnji s našim partnerima u tim zemljama na njihovom europskom putu“.

Zovko je također podsjetila da je punim konstituiranjem izaslanstva, Europski parlament napokon spreman sudjelovati u Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU i BiH (SAPC), kroz pružanje parlamentarnog nadzora nad provedbom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, koji otvara put prema europskim integracijama BiH.

Iako se SAPC obično sastaje dva puta godišnje, posljednji se sastanak održao 2015. godine. Europski parlament je sad u potpunosti spreman za nastavak rada, nakon nefunkcionalnosti odbora zbog nedostatka uspostavljenog izaslanstva od strane Bosne i Hercegovine.

/HMS/